Ga naar hoofdinhoud
Rubrieken

Joris van den Heiligenberg van Inside Out: “De energietransitie gaat me veel te traag”

Bouwwereld sprak met Joris van den Heiligenberg, die samen met medestudent Paul Das in 2016 afstudeerde met een onderzoek naar nul-op-de-meter in hoogbouw. Kort daarna raakten zij als projectleiders betrokken bij het Inside Out project, een renovatie van een bestaand flatgebouw aan de Henriëttedreef in Utrecht naar de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa.

Nu, zes jaar later, willen Paul en Joris samen een bedrijf oprichten met dezelfde naam als het project: Inside Out. De ambitie van Inside Out is om hoogbouwflats uit de jaren zestig en zeventig te renoveren naar energieleverend door toepassing van een modulair renovatiesysteem. Dit systeem integreert installatiecomponenten voor verwarming, ventilatie en water in de drie multifunctionele bouwdelen gevel, dak en balkon en combineert deze met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag. Inside Out wil een bijdrage gaan leveren aan de seriematige renovatie van 250.000 woningen in hoogbouwflats in Nederland.

In het interview zegt Joris dat hij concurrenten niet iets soortgelijks ziet ontwikkelen. “Hoezo niet? Dat komt misschien door de gevestigde orde in de bouw. Die zijn niet zo innovatief uit zichzelf. Die willen niet zo graag iets nieuws doen. Ze blijven liever bij de dingen die ze goed kunnen. Dat begrijp ik wel. Een metselaar blijft het liefst zijn hele leven metselen. Maar de tijden veranderen. De bouw zit middenin de transitie van lineair naar circulair en daar proberen wij met Inside Out koploper in te zijn.”

Stelling

Innovaties als de eerste energieleverende Hoogbouwflat van Europa worden door de bouwsector genegeerd omdat het idee te vernieuwend is.

  • Mee eens, koudwatervrees is de dood in de pot (58%)
  • Niet mee eens, innovaties zijn vaak oude wijn in nieuwe zakken (23%)
  • Niet mee eens, zo vernieuwend is een energieleverende flat nou ook weer nie (19%)
Laden ... Laden ...

Benieuwd naar het hele interview? Lees het dan in Bouwwereld #05/2022.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.