Ga naar hoofdinhoud
Mijn Eerste

De eerste 13 woningen van Baltussen van Schaik

Het eerste gebouw, een bijzondere opdracht of een speciale techniek. Deze rubriek belicht projecten en ambities van jonge architecten. Ditmaal de eerste 13 woningen van bureau Baltussen van Schaik.

De Kruidenbuurt in Eindhoven telt circa 100 nieuwe koopwoningen. Om de architectonische diversiteit te vergroten zijn zes jonge bureaus uitgenodigd om een gevelontwerp te maken. Achter de gevel zouden de huizen eenzelfde plattegrond krijgen. Supervisor is architect Bert Dirrix en Piet Vrencken van V/Architecten werkte het plan uit. Bureau Baltussen van Schaik maakte een ontwerp voor een drielaagse en een vierlaagse woning, waarvan er in totaal 13 zijn gerealiseerd. Baltussen van Schaik was verantwoordelijk tot het Definitief Ontwerp.

Baltussen van Schaik
Margit van Schaik en Jesper Baltussen studeerden in 2017 beide cum laude af in Architectuur aan de TU Eindhoven en deden werkervaring op bij Atelier Bow-Wow in Tokyo.
In 2022 werd hun bureau geselecteerd als finalist voor het Next Step Programma van de BNA.

“De gevel zou gecombineerd worden met de standaardplattegrond die bij veel rijtjeshuizen wordt toegepast. Wij vonden dat die plattegrond beter zou kunnen”, vertelt Jesper Baltussen, die met zijn partner Margit van Schaik een bureau vormt. “In de gang is vaak nauwelijks ruimte om een jas op te hangen. En de keuken wordt weggedrukt aan de voorkant naast de deur, met nog net één klein raampje. De keuken is echter tegenwoordig een belangrijk knooppunt in het huishouden. Mensen koken veel en willen daarbij contact houden met huisgenoten.”

Meer weten over gevels en hoe je ze het beste kunt detailleren? Volg dan de cursus Geveldetails van de Online Bouw Academie.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.