Ga naar hoofdinhoud
Constructie, Vakprijzen

Hans de Wit Constructeur van het Jaar 2023

Hans de Wit is de nieuwe Constructeur van het Jaar. Dat is op 1 juni bekendgemaakt tijdens de Dag van de Constructeur. De Wit is managing director van Tunnel Engineering Consultants (TEC). Hij kreeg de juryprijs in ontvangst van Mathew Vola (Arup), winnaar van de vorige editie. De Wit zet het komende jaar graag de creativiteit van de constructeur in de aandacht.

“Wat ik wel aardig zou vinden, is dat we met alle tools die we aan het ontwikkelen zijn in de digitale wereld ook onze creativiteit een goede plek kunnen geven. Want een constructeur is toch een bedenker van oplossingen en dat moeten we behouden.” Niki Loonen (ABT) ontving van de jury een bijzondere vermelding voor zijn bijdrage op het gebied van duurzame constructies.

Toonaangevende projecten

De Wit heeft een groot scala aan toonaangevende projecten gerealiseerd, alle met grote maatschappelijke relevantie. Sinds 2009 is hij Manager Director van TEC. Onder zijn leiding verkreeg het bedrijf faam door de bouw van de langste zeebrug ter wereld: de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug waarvoor De Wit geregeld naar China afreisde. Ook het werk aan de Øresund-verbinding en de Fehmarnbelttunnel getuigen van ongeëvenaarde deskundigheid en specialistische kennis.

De Hongkong-Zhuhai-Macau-brug in aanbouw (Foto: Shutterstock)

Internationaal blinken ze uit in hun expertise op het gebied van afgezonken tunnelprojecten, en dat doen ze zonder eigen personeel. Ook op Nederlandse bodem blijven ze actief. In opdracht van Rijkswaterstaat start dit jaar een groot renovatieproject van zeven Zuid-Hollandse tunnels. Bijzonder genoeg renoveren ze onder andere hun allereerste project in 1992: de Noordtunnel.

De meest complete constructeur

Hans De Wit spreekt hij op internationale congressen en doceert aan de TU Delft en internationaal. Hij wordt gewaardeerd voor zijn rol als teamspeler en door collega’s ook wel teamcaptain genoemd. Dit profiel maakt De Wit volgens de jury een zeer complete constructeur en de onbetwiste winnaar van de Constructeur van het Jaar 2023.

Terug op de Dag van de Constructeur

De bekendmaking van de Constructeur van het Jaar vond dit jaar, na een tussenjaar, weer traditiegetrouw plaats tijdens de Dag van de Constructeur. “Zo hoort het: terug op deze mooie dag en gelauwerd worden in het bijzijn van collega’s,” aldus Mathew Vola, die de prijs aan Hans de Wit mocht overhandigen. Vola gaf zijn opvolger ook een taak mee. Zelf ervaarde hij de erkenning Constructeur van het Jaar niet zo zeer als titel, maar als een rol. Je bent het jaar ambassadeur voor het mooie constructeursvak.

Tiende Constructeur van het Jaar

Hans de Wit is de tiende Constructeur van het Jaar. De prijs wordt sinds 2012, met uitzondering van 2019, jaarlijks uitgereikt door VNconstructeurs en is erop gericht om de zichtbaarheid en bekendheid van het constructeursvak in positieve zin te vergroten. Niet alleen gericht op de brede bouwkolom, maar ook -minstens zo relevant- gericht op de toekomstige constructeur.

Lees hier het volledige juryrapport.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.