Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Multidisciplinaire ontwerpteams gezocht met een visie op Nederlandse steden en landschappen

De 12e Eo Wijersprijsvraag zoekt naar integrale, wervende toekomstperspectieven waar klimaatadaptatie en natuurverbetering leiden tot structurele verbeteringen van onze steden en landschappen. Deelnemende regio’s zijn de Achterhoek, Oostelijk Flevoland, het Rijn-Maasmondingsgebied en Midden Zeeland. Het thema van deze Eo Wijersprijsvraag is ‘Waar wij willen wonen’, geïnspireerd op het Verkadealbum ‘Waar wij wonen’ uit 1937 van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse.

“De Eo Wijersprijsvraag biedt alle ruimtelijke ontwerpers in Nederland, in samenwerking met andere disciplines, de kans om te laten zien welk aantrekkelijk perspectief er is voor de deelnemende regio’s”, zegt juryvoorzitter, landschapsarchitect en voormalig Rijksadviseur Berno Strootman. “En dat is hard nodig omdat bestuurders tot nu toe niet in staan blijken te zijn om op de grote opgaven het antwoord te geven dat nodig is. De grote maatschappelijke vraagstukken worden nog te veel als problemen gezien die moeten worden opgelost. En nog te weinig als kansen die de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen van ons land. Stikstofreductie en klimaatadaptatie kunnen worden ingezet als hefboom voor het realiseren van andere ambities, zodat onze steden en landschappen veel aantrekkelijker kunnen worden. Ontwerpers zijn in staat om die opgaven met elkaar te verbinden tot integrale, wervende toekomstperspectieven.’

Unieke kans voor ontwerpteams

Meedoen aan de Eo Wijersprijsvraag biedt ontwerpteams een unieke kans op vrije denkruimte, buiten de waan van de dag, gericht op de lange termijn, in nauwe samenwerking met de regionale opdrachtgevers te werken aan grote ruimtelijke opgaven van nu. Het inzenden voor de eerste ronde is vanaf nu mogelijk via www.eowijers.nl/prijsvraag-2022-2023/. De inlevertermijn sluit op woensdag 11 januari 2023.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.