Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Energiebesparing in de bouwwereld: de toekomst van duurzaam bouwen

Door klimaatverandering is duurzaamheid belangrijker dan ooit tevoren. Klimaatbewust bouwen wordt daarom steeds belangrijker, zodat nieuwe woningen en gebouwen kunnen worden gebouwd zonder dat deze al te veel impact hebben op het milieu. Maar hoe zal dit er in de toekomst uit gaan zien? Dat lees je in dit artikel.

Duurzaam bouwen met 3D-printen

Bij 3D-printen wordt een object aan de hand van een digitaal ontwerp laag voor laag opgebouwd. De techniek kan ook worden toegepast in de bouw, omdat een 3D-printer laagjes betonpasta kan maken en opstapelen. Bij het printen kan zelfs gebruik gemaakt worden van gerecycled beton, waardoor de behoefte aan nieuwe grondstoffen wordt verminderd.

Ook het bouwen zelf kan door een 3D-printer energiezuiniger worden dan traditionele bouwmethoden. Hoe werkt dat precies? Door het automatiseren van het bouwproces is minder transport van materialen nodig, wat resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk en lager energieverbruik. Dit kan ook schelen in de portemonnee, we hebben per slot van rekening allemaal ervaren dat energieprijzen in korte tijd flink kunnen oplopen.

Huizen van natuurlijke materialen

Het bouwen van huizen zorgt voor ongeveer 38% van de globale CO2-uitstoot. Een deel hiervan kan worden voorkomen door te bouwen met natuurlijke materialen. Bamboe is bijvoorbeeld een hard en natuurlijk materiaal dat kan worden gebruikt als stevige fundering.

Een andere duurzame oplossing is bouwen met hout. Hout is een circulair materiaal omdat het kan worden hergebruikt, zowel in zijn geheel, als onderdeel of als grondstof. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het hout uit duurzaam beheerd bos komt.

Ook isoleren kan op een duurzame manier. Natuurlijke materialen zoals hennep, vlas, wol en katoen kunnen worden gebruikt voor isolatie en om de warmte buiten te houden. Ook schimmeldraden van paddenstoelen zijn prima isolatiemateriaal. Deze drogen namelijk snel op en vormen een luchtdichte isolatie. Van paddenstoelen en schimmels kunnen ook spaanplaten worden gemaakt.

Bouwen met afval

Afval is een van de grootste milieuvervuilers. Gelukkig wordt er gezocht naar een manier om afval te gebruiken in de bouw. Plastic afval kan bijvoorbeeld worden vermalen en gemengd met andere bestanddelen, waardoor er een stevig bouwmateriaal ontstaat dat lang meegaat. In een huis van zestig vierkante meter kan maar liefst 2.800 kilo aan plastic afval worden verwerkt.

Weggegooid textiel, bijvoorbeeld een spijkerbroek, kan worden gebruikt voor isolatie. Hierdoor is er minder afval dat verwerkt moet worden en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, bespaart energie en verkleint de afvalberg.

Gebruik je nog steeds (gedeeltelijk) gas en wil je thuis je energiekosten verminderen? Overweeg dan je energie te vergelijken. Dit geeft je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in de duurzame diensten die door sommige leveranciers aangeboden worden. Vanaf 1 juni 2023 kun je bij diverse energieleveranciers weer een vast energiecontract afsluiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.