Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Gevel lekkage: opsporen en herstellen

Je zit lekker thuis op de bank tot je opeens vochtplekken op de muur ziet. Vanbinnen gaan alle alarmbellen af “Wat moet ik nu doen?”. Het zou goed kunnen dat je een gevel lekkage hebt. Om het zeker te weten is het natuurlijk het handigst om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Woon jij in regio Tilburg? Kijk dan eens op lekdetectie Tilburg. Hieronder lees je wat meer informatie over gevel lekkages.

Hoe herken je een gevel lekkage?

Een lekkage in je gevel kan zich op meerdere manieren laten zien, een lekkage in je gevel herken je bijvoorbeeld door:

  • Schimmel op je binnenmuren
  • Een donkere verkleuring op je gevel
  • Vochtplekken op je muren
  • Een muffe geur in huis die maar niet weg lijkt te gaan ondanks het luchten en schoonmaken
  • Een moslaag die zich vormt op de buitenmuur van je woning

Mos heeft een vochtige ondergrond nodig om te groeien. Als er aan de buitenkant van je huis een moslaag vormt, is er een grote kans dat je een lek in je gevel hebt. Helaas zet deze visuele waarneming je wel vaak op het verkeerde been. De gevolgen van een lek (het mos dus) zitten vaak op een andere plaats dan waar het lek zich bevindt. Daarom is het handig om altijd voor de zekerheid een lekdetectiebedrijf in te schakelen.

Oorzaken van een lekkage

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een gevel lekkage. Zo kunnen de spouwankers foutief zijn aangebracht, kunnen de waterkerende voorzieningen als folies/spouwlood verouderd zijn en daardoor gebreken vertonen, vocht kan optrekken door gestegen grondwater of leidinglekkage, het voegwerk kan in slechte staat zijn en kozijnen kunnen ook foutief geplaatst zijn.

Wat moet je doen bij vermoedens van lekkage?

Vermoed jij door het lezen van dit artikel een gevel lekkage? Wacht dan niet af en schakel onmiddellijk een lekdetectiebedrijf in. Zij kunnen detecteren waar de lekkage vandaan komt, en door de oorzaak te achterhalen kan er een plan van aanpak gemaakt worden om de lekkage te herstellen. Wacht niet te lang met het inschakelen van een lekdetectiebedrijf, want zodra zich schimmel gaat vormen op je muren is dit onwijs schadelijk voor je gezondheid.

Wat dekt je verzekering bij een lekkage?

Het opsporen van een lekkage wordt meestal netjes vergoed door de verzekering, wel op voorwaarde dat de lekkage opgespoord wordt door een erkend lekdetectiebedrijf. Veel verzekeraars vergoeden ook eventuele gevolgschade van een lek, mits deze niet door jouw toedoen veroorzaakt is (bijvoorbeeld door nalatig onderhoud). Neem contact op met je verzekeraar voor de voorwaarden van jouw verzekering.

Vermoed jij na het lezen van dit artikel een gevel lekkage? Wacht dan niet langer en laat jouw gevel lekkage herstellen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.