Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Glas in lood naar dubbelglas

Glas in lood is zeer sfeerverhogend en veel oudere huizen bevatten dit soort ramen. Helaas heeft dit glas ook een aantal minder positieve eigenschappen. Het glas is namelijk erg dun en kwetsbaar en heeft weinig isolerende waarde. Het is echter mogelijk om van een glas-in-loodraam dubbelglas te maken. Op die manier worden de nadelen tegengegaan.

Sfeervol glas in lood

Glas in lood bestaat al heel lang. Zo zijn er zelfs glas-in-loodramen gevonden die dateren uit het Romeinse Rijk. Vroeger werden ruiten op deze manier gemaakt omdat het nog niet mogelijk was om grote glasplaten te maken. Hierdoor waren mensen gedwongen om kleine stukjes glas aan elkaar vast te maken met materiaal dat voorhanden was. Dit werd gedaan met lood. Omdat dit een zacht materiaal is, is het gemakkelijk te bewerken. De loodstrips werden tussen de glasplaatjes gezet en tussen het glas en de loodstrip werd kit geborsteld. Hierdoor werd het raam steviger en water- en winddicht. In de jaren ’70 hebben veel mensen ervoor gekozen om hun glas-in-loodramen te laten vervangen door enkele ruiten. In die tijd wilde men meer licht in huis halen en grotere ramen hebben. Tegenwoordig is het bijzonder als een huis nog glas in lood heeft en veel mensen willen deze ruit daarom bewaren. Maar vanwege duurzaamheid, het wooncomfort en de energierekening is het verstandig om toch dubbelglas te gebruiken.

Isolatie van glas in lood

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de isolatie van een glas-in-loodraam. Door het glas in lood volledig tussen dubbelglas te plaatsen, bescherm je het glas tegen beschadigingen, vuil en condens. Daarnaast is het raam of de deur met glas in lood direct veiliger tegen inbraken en goed geïsoleerd. Soms is een aanpassing van de kozijnen nodig door de dikte van het glas in lood dat in dubbele beglazing wordt geplaatst. Ook kan het gewicht een probleem vormen bij draaiende ramen. Het kan dan een betere oplossing zijn om een voorzetraam te gebruiken, die aan de binnen- of buitenkant geplaatst wordt. Het buitenaanzicht blijft behouden bij plaatsing van het voorzetglas aan de binnenkant. Het raam heeft aan de buitenkant dan geen bescherming tegen weersinvloeden. Door aan de buitenkant voorzetglas te plaatsen, is het glas in lood beschermd tegen het weer. Het buitenaanzicht is alleen wat minder fraai doordat het glas in lood op het buitenste glas reflecteert.

Glas in lood verduurzamen

Door het glas in lood te isoleren wordt een gebouw duurzamer. Bij de ramen verliest een woning namelijk veel warmte. Bij enkelglas is de binnentemperatuur slechts 5 graden bij een buitentemperatuur van 0 graden. Woningen met HR++ glas hebben bij het vriespunt een binnenklimaat van zo’n 17,5 graad. De kosten voor het verduurzamen van de woning zijn vaak nog erg hoog, waardoor veel mensen afzien van duurzame maatregelen. Wel heeft de overheid enkele interessante subsidiemaatregelen. Voor mensen die in een woning met enkelglas of glas-in-loodramen wonen en geen isolerende maatregelen willen nemen, is energie vergelijken zeker de moeite waard. De stookkosten kunnen namelijk flink oplopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.