Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Onzichtbare kracht in metselwerk

Met Murfor® Compact introduceren producent Bekaert en leverancier De Hoop Pekso een nieuwe generatie metselwerkwapening. Dankzij een rollengte van 30 meter kan de wapening in lange, doorlopende lengtes op het metselwerk worden gelegd én op exact de juiste lengte(s) worden afgeknipt. Bovendien worden esthetische en constructieve eigenschappen naar een nog hoger niveau getild.

“Voor de metselwerkwapening in binnenmuren, buitenmuren en bij lijmblokken wordt van oudsher gebruik gemaakt van Murfor® wapening, dat scheuren boven ramen en deuren voorkomt, dilatatieafstanden verlengt, hoekconstructies verstevigt en/of belastingen gelijkmatig verdeelt”, vertelt Rob Hogendoorn, Commercieel Directeur van De Hoop Pekso. “Hierdoor kunnen lateien en/of ringbalken doeltreffend worden ondervangen. De metselwerkwapening bestaat uit een maas van constructieve staaldraden, die bij elkaar worden gehouden door een verweven glasvezeldraad. Dankzij deze unieke samenstelling heeft de wapening een zeer hoge treksterkte.”

Metselen met het volste vertrouwen

Traditionele Murfor® wordt geleverd in een lengte van 3,05 meter en in verschillende diktes, breedtes en uitvoeringen (verzinkt, epoxy gecoat of rvs). “De lintvoegwapening beschikt over geïntegreerde afstandhouders en geribbelde draden, waardoor het metselwerk perfect in de mortellaag geplaatst en verankerd kan worden”, aldus Hogendoorn. “Hierdoor kunnen metselwerken met het volste vertrouwen worden uitgevoerd.” Het nadeel van traditionele Murfor® is dat de lengtes overlappend gelegd moeten worden. Ook liggen snijverliezen op de loer én nemen de wapeningsprofielen veel ruimte in de bus in, waar ze bovendien kunnen torderen, (ver)buigen of knakken. “Om deze nadelen te ondervangen, heeft Bekaert een technisch betere én nog sterkere equivalent ontwikkeld op basis van roestvrijstaal: Murfor® Compact.”

Minder inspanning, tijdsverlies en materiaalverlies

Murfor® Compact wordt in lengtes van 30 meter geleverd op een compacte rol, waardoor metselaars exact de juiste wapeningslengtes kunnen afknippen, aldus Hogendoorn. “Hierdoor kunnen zij nog efficiënter metselwerk wapenen, met minder inspanning, minder tijdsverlies en minder materiaalverlies. Bovendien neemt de rol veel minder ruimte in, terwijl de constructieve en esthetische kwaliteit naar het allerhoogste niveau worden gebracht.” Murfor® Compact kan nog meer trekkracht opvangen dan de traditionele Murfor®, benadrukt hij. “Doordat de metselwerkwapening aanzienlijk dunner is, kunnen architecten nog smallere lintvoegen opnemen in hun ontwerpen. Bijvoorbeeld in combinatie met langformaat metselstenen.”

Murfor® Compact is beschikbaar in drie varianten: Murfor® Compact I (interieur) is speciaal ontworpen voor metselwerk in droge omgevingen, zoals betonblokken en keramische binnenmuurstenen. Voor buitenmuur- en gevelmetselwerk is Murfor® Compact E (exterieur) ontwikkeld, dat geschikt is voor metselwerk in vochtige omstandigheden. Voor het wapenen van muren van cellenbetonblokken kunnen metselaars gebruik maken van Murfor® Compact A.

Gerealiseerd project met Murfor® Compact – De Kampanje Terneuzen

Aannemersbedrijf Van der Poel Terneuzen is in 2019 gestart met de bouw van het nieuwe wooncomplex, De Kampanje in Terneuzen. Naar verwachting wordt het gebouw in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd. De Hoop Pekso heeft voor dit project 33 rollen Murfor® Compact E geleverd.

De geschiedenis – waar stad en water samenkomen

De Kampanje heeft haar naam niet zomaar gekregen. Deze verwijst naar het oude VOC tijdperk. Terneuzen is van oudsher een havenstad. In het VOC tijdperk voeren prachtige grote zeilschepen de haven van Terneuzen binnen. Typerend voor deze imposante zeilschepen was het markant hoge en getrapt aflopende achterdek, het kampanjedek. Hier komt de naam van het nieuwe wooncomplex dus vandaan!

Woningcomplex

De ‘Kop van de Noordstraat’ vormt één van de stadsentrees in Terneuzen. In de toekomst zal deze plek worden gemarkeerd door het multifunctionele complex ‘De Kampanje’.  Op de begane grond wordt de stadsbibliotheek gehuisvest en horecagelegenheden. De verdiepingen bieden plaats aan 26 appartementen met uitzicht over de havens en de stad. Kenmerkend in de architectuur is de opgang in het volume; een verwijzing naar het achtersteven van een galjoen (de Kampanje).

Sterke en flexibele metselwerkwapening

Aannemersbedrijf Van der Poel Terneuzen is in 2019 gestart met de bouw van het nieuwe wooncomplex. Naar verwachting wordt het gebouw in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd.

De Hoop Pekso heeft voor dit project 33 rollen Murfor® Compact E geleverd. Deze metselwerkwapening op rol is toegepast in de buitengevel en speciaal geschikt voor vochtige omstandigheden. De metselwerkwapening bestaat uit dertien evenwijdige oersterke staaldraden, die bij elkaar gehouden worden met een verweven koord van glasvezel. Murfor® Compact beperkt scheurvorming tot een minimum en versterkt het metselwerk. Het stevige net van staalkoorden bevat een uitzonderlijk hoge treksterkte, waarbij Murfor® Compact E meer dan 1.525 MPa biedt. Het versterkt muurpanelen om ze te beschermen tegen diverse soorten belastingen en spanning, waaronder:

  • Buigen en afschuiven
  • Uitzetten en krimpen
  • Differentiële zettingen
  • Spanningsconcentratie

Ondanks het feit dat de Murfor® Compact relatief dun is, kent Murfor® Compact een hele hoge sterkte. Hierdoor kunnen dunne lintvoegen toegepast worden in het gevelbeeld.

Snelle en eenvoudige installatie

Een rol Murfor® Compact bevat 30 meter wapening en weegt slechts 3 kg. Dat is ongeveer 10 keer minder dan reguliere metselwerkwapening van dezelfde lengte. De lichtgewicht rollen zijn veel eenvoudiger te tillen, en daardoor arbovriendelijk, te vervoeren en te gebruiken.

Bekijk hier een video over Murfor® Compact metselwerkwapening.

De rubriek Productcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.