Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Prefab bouwen krijgt upgrade met Diamond Board X

Speciaal voor prefab constructies heeft Knauf de beproefde Diamond Board gipskartonplaat in een verbeterd jasje gestoken: de Diamond Board X. Dankzij de unieke extra hoge constructiestijfheid leverde Knauf hiermee een belangrijke bijdrage aan het Heavens hotel in Hoorn.

De Diamond Board X komt voort uit de bestaande Diamond Board, een geliefde alles-in-een gipskartonplaat die al ruim 15 jaar zijn dienst bewijst. Speciaal ontwikkeld voor prefab houtskeletbouw en staalframe constructies, biedt de Diamond Board X vezelversterkte gipskartonplaat uitstekende geluidsisolatie, brandwerendheid, stootvastheid en mechanische belastbaarheid. “Maar wat deze plaat echt anders maakt is de hoge constructiestijfheid”, vertelt Maxim Sprong, commercieel technisch adviseur prefab van Knauf. “De plaat is ideaal om toe te passen als verstevigende beplating in de hoogwaardige skeletbouw.”

Daarnaast heeft de Diamond Board X ook een verhoogde schimmelweerstand. “Dat is zeker voor de prefab bouw belangrijk. Het komt wel eens voor dat de prefab elementen even buiten blijven staan tot ze verwerkt worden. Veel gips(vezel)platen kunnen slecht tegen vocht, maar de Diamond Board X platen zijn daartegen bestand.”

Heavens hotel in Hoorn

Met de Diamond Board X leverde Knauf een belangrijke bijdrage aan het Heavens hotel, gevestigd in de Grote Kerk in Hoorn. Nadat de animo voor de appartementen die in het rijksmonument gevestigd waren terugliep, werden er plannen gemaakt om de kerk te transformeren tot hotel. Voorwaarde was wel dat het monument intact bleef. Knauf werd al in een vroeg stadium betrokken bij het zoeken naar oplossingen voor de wanden, vloeren en plafonds. Steel Framing Holland BV bouwde een lichtgewicht staalconstructie, losstaand van de wanden en pilaren, met daarin 10.000 m2 aan Knauf Diamond Board X platen verwerkt. “Een eis was dat de constructieplaten bij zouden dragen aan de stabiliteit van het frame. Samen met de staalframebouwer hebben wij gezocht naar de beste oplossing hiervoor. Toen kwamen we al snel bij de Knauf Diamond Board X uit. Met testen hebben we onderbouwd dat onze platen aan die eisen voldoen. De hoge stijfheid van de platen zorgt bovendien voor een verhoogde schrankweerstand, wat de platen uitermate geschikt maakt voor constructieve wanden”, geeft Sprong aan.

Een bijkomend voordeel van de Diamond Board X gipskartonplaten is dat er geen extra afwerkplaat nodig is, zoals bij houtskeletbouw vaak het geval is. “Met name in hotels zie je toch dat vloeroppervlak erg belangrijk is. Doordat er geen extra afwerkplaat nodig is, blijven de wanden dun en besparen we dus kostbare (vloer)ruimte.” De platen zorgen voor een egaal oppervlak en zijn direct overschilderbaar. Dit maakt het ook voor de prefab woningbouw een uitstekende oplossing.

Uiteindelijk zijn er twee typen wandsystemen gebouwd in het hotel: een kamerscheidende wand met dubbelskelet en een gangscheidende wand met enkelskelet. Naast een gedetailleerd advies, was het voor Steel Framing Holland ook belangrijk dat Knauf garantie kon geven op de prestaties van de wanden, met name op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. “Al onze producten hebben we daar in systeemverband op getest en onderbouwd. Dochterbedrijf Knauf Isolation heeft Acoustifit glaswol geleverd, zodat we een compleet wandsysteem konden leveren met isolatie en gipskartonplaten, dat voldeed aan de vereiste brandwerendheid en geluidsisolatie.”

diamond x
In de constructie zit 10.000 m2 aan Knauf Diamond Board X gipskartonplaten verwerkt. (Foto: Jan de Vries)

KnaufZeker

Door de producten vooraf uitgebreid te laten testen, geeft Knauf verwerkers en aannemers de garantie dat de voorgeschreven systemen daadwerkelijk de prestaties halen die ze beloven. “Deze garantie noemen we KnaufZeker. Daarmee geven we een stukje kwaliteitswaarborging”, legt Sprong uit. Onafhankelijke instituten beoordelen de systemen en voorzien ze van alle vereiste keurmerken. Daarnaast krijgen verwerkers technische ondersteuning vanuit Knauf gedurende de looptijd van een project. “Ook met het oog op de wet Kwaliteitsborging die eraan zit te komen, is dit een belangrijke toegevoegde waarde richting opdrachtgevers.”

Nog lang niet uitontwikkeld

Daarnaast helpt Knauf opdrachtgevers al in het voortraject door mee te denken over slimme oplossingen en bouwplaatsefficiëntie. “Door al vroeg in het ontwerpproces slim naar oplossingen te kijken, kunnen we wellicht ruimte besparen, of economischer aan bepaalde prestatie-eisen voldoen”, legt Sprong uit. Maar die efficiëntie zit ook in de levering van systemen. “We gaan er steeds meer naartoe om het de verwerkers zo makkelijk mogelijk te maken. We zijn nu al bezig om vanuit een 3D-ontwerp maatwerk leveringen aan te bieden, waarbij plaatmateriaal al op exact de juiste maat, op het juiste moment, op de juiste plaats wordt geleverd. Hoe eerder wij in het bouwproces betrokken worden, hoe meer impact we kunnen maken in het beperken van kosten.” Verder ziet Sprong op het moment veel ontwikkelingen en innovaties op het gebied van prefab. “Digitalisering, duurzaamheid en het verhogen van de bouwsnelheid blijven belangrijke thema’s. Dat zien we vooral terug in materiaalkeuzes en de vraag naar procesverbeteringen. Dat drijft ons ook om door te blijven innoveren.”

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.