In de Gemeente Olst-Wijhe heeft Laagenergiebouw Projects in korte tijd 76 flexwoningen gebouwd. Het project is gerealiseerd met volledig geprefabriceerde 2D-elementen. Als basis heeft de prefab bouwer gekozen voor Kingspan TEK, onder meer omdat dit het slankste bouwsysteem in de markt is
Het project in Olst-Wijhe behelst 76 flexwoningen voor starters, spoedzoekers en (Oekraïense) vluchtelingen. Er zijn er 50 gebouwd in Wijhe en 26 in Olst. Er zijn drie typen woningen: een eenpersoonswoning van 30 m2; een tweepersoonswoning van 40 m2 en een meerpersoonswoning van 65 m2. In het ontwerp is gekozen voor verschillende verschijningsvormen, waaronder gestapelde modules. De gekoppelde en gestapelde modules zijn voorzien van een licht hellend dak. Elke woning heeft een tuin of een balkon, zodat ze aan alle hedendaagse wooneisen voldoen.
Sterkte van een sandwichelement
De wanden, begane grondvloeren en verdiepingsvloeren in het project zijn uitgevoerd met elementen van Kingspan TEK. “Dit zijn sandwichelementen met een kern van polyurethaan en aan weerszijden een beplating van OSB 3. De elementen zijn 1220 mm breed en hebben aan de zijden een koppelregel”, vertelt Rolf Pennings, Manager Industry bij Kingspan Unidek.
“De elementen benutten de sterkte van een sandwichelement, waarbij kern en beplating constructief samenwerken. Daardoor hebben we nauwelijks hout nodig en kunnen we toch vloeren met grote overspanningen maken. De wandelementen zijn zelfs zo sterk dat je er een betonvloer op kunt leggen. Daarbij is het systeem ook nog eens 20 procent slanker dan een traditioneel houtskeletbouw-element.”
Slankste systeem
Voor Laagenergiebouw Projects was die slankheid een belangrijke reden om te kiezen voor Kingspan TEK. Dat scheelt namelijk nogal binnenruimte, vooral bij relatief kleine ruimtes zoals de flexwoningen. “We hebben twee vergelijkbare bouwsystemen, beide op basis van structurele sandwichpanelen”, zegt Pennings. “Dat zijn Unidek SIPS en Kingspan TEK. Unidek SIPS (Structural Insulated Panel System) heeft een kern van EPS met aan weerszijden een spaanplaat, terwijl Kingspan TEK dus bestaat uit polyurethaan met OSB. Je bereikt met Kingspan TEK met nog minder dikte dezelfde isolatiewaarde. Het is daarmee het slankste systeem in de markt.”
“Bij beide systemen ontbreken koudebruggen, doordat de kern volledig bestaat uit isolatiemateriaal en het hout in de elementen minimaal is. Ook hebben beide systemen een dampopen opbouw. Bij een dampopen afwerking zijn er geen dampremmers nodig. Daar kan dus ook niets mee misgaan en het scheelt arbeid. Doordat er zo weinig hout in zit, is het ook nog een heel licht bouwsysteem. Vooral voor prefab is dat gunstig, met het oog op transport en plaatsing.”
2D-elementen
Laagenergiebouw Projects koos ervoor de flexwoningen te realiseren in 2D-elementen, ook wel flatpack genoemd. Die zijn in de fabriek volledig geprefabriceerd, inclusief kozijnen, gevelafwerking en elektra-installatie en dergelijke. Vervolgens zijn ze in het werk door hoofdaannemer Harwoonie gemonteerd tot complete woningcasco’s. “Dat is de keuze van de bouwer. Wij leveren de prefab bouwer standaard elementen van een vaste breedte en variërende lengte. De bouwer gaat daar zelf verder mee aan de slag. Hij kan ervoor kiezen om de elementen op de bouw te plaatsen en dan in het werk volledig af te bouwen, maar hij kan ook kiezen voor prefabricage. Dat kan met geprefabriceerde 2D-elementen zoals hier gedaan is, maar de bouwer kan ook gebruikmaken van volledig geprefabriceerde 3D-modules. Daarmee hebben we onlangs in Wijchen een soortgelijk project gerealiseerd.”
In al die bouwsystemen is Kingspan TEK onderscheidend en concurrerend. “Het systeem wordt gebruikt voor flexwoningen en modules, in 2D en 3D, maar ook voor vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap- en rijtjeswoningen. En we kunnen er zelfs gevelvullende elementen voor appartementencomplexen mee maken”, schetst Pennings de mogelijkheden.
Remontabel
De flexwoningen die ermee gerealiseerd worden, zijn over het algemeen bedoeld als tijdelijke oplossing. “Maar voor ons maakt dat niet uit. Wij vinden het belangrijk dat de bouwers met ons systeem voldoen aan het Bouwbesluit voor permanente bouw. De levensduur is dan ook meer dan de voorgeschreven 30 jaar. De flexwoningen kunnen wat ons betreft dus gewoon blijven staan. Mochten ze na hun tijdelijke functie toch verwijderd moeten worden, dan zijn ze remontabel. We werken namelijk met droge verbindingen, waarbij de elementen zijn doorgeschroefd.”
Het project in Olst en Wijhe is een samenwerking van de Gemeente Olst-Wijhe met Salland Wonen, innovatiehub Salland, Harwoonie en Laagenergiebouw Projects. De eerste bewoners zullen in het najaar hun intrek nemen in de woningen.
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant/producent en Bouwwereld.