In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het bevorderen van circulaire woningen steeds belangrijk. Volledig circulair wonen gaat verder dan alleen energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen. Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen natuurlijk volledig gasloos gebouwd en worden deze huizen voorzien van warmte en stroom door middel van een warmtepomp en zonnepanelen. Toch gaat circulair wonen veel verder dan alleen dat. Naast het reduceren van energie, is het ook belangrijk om afval te beperken tot het minimum en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk wordt hergebruikt.
Wat is circulair wonen?
Circulair wonen verwijst naar een duurzame benadering van wonen waarbij de focus ligt op het minimaliseren van afval en het hergebruiken van materialen. Het gaat verder dan de traditionele manier van bouwen en wonen, waarbij we een goedkope stukadoor laten komen voor het gladstrijken van de wanden en plafonds. Bij circulair wonen draait het om het creëren van een gesloten kringloopsysteem waarin grondstoffen en materialen zo lang mogelijk worden benut voordat ze weer worden teruggewonnen en hergebruikt. In tegenstelling tot traditionele methoden, waarbij veel afval wordt gegenereerd en materialen na gebruik vaak worden weggegooid, streeft circulair wonen naar een continue herwaardering van materialen en het verminderen van verspilling. Stel dat je muur behangklaar is gemaakt door de stukadoor, dan kun je dus het beste kiezen voor duurzaam behang of duurzame verf. Zo kun je je woning volledig naar eigen wens opfleuren en hoef je je niet schuldig te voelen over het gebruik van bepaalde materialen.
Voordelen van volledig circulair wonen
Volledig circulair wonen biedt verschillende voordelen die het de moeite waard maken om na te streven. Op ecologisch gebied draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Door het minimaliseren van afval en het hergebruiken van materialen worden de negatieve milieueffecten verminderd. Op economisch vlak leidt volledig circulair wonen tot kostenbesparingen op de lange termijn. Doordat materialen worden hergebruikt, hoeven er minder nieuwe materialen te worden aangeschaft, wat geld bespaart. JE doet er dus goed aan om dit eens met een binnenhuisarchitect te bespreken en te kijken wat mogelijk is. Bovendien groeit de markt voor duurzame woningen, waardoor investeren in circulaire woningen financieel aantrekkelijk kan zijn. Daarnaast biedt volledig circulair wonen gezondheidsvoordelen. Het zorgt voor een verbeterde binnenluchtkwaliteit doordat schadelijke stoffen worden geminimaliseerd. Bovendien wordt gestreefd naar een comfortabele leefomgeving, waarbij aandacht wordt besteed aan factoren zoals akoestiek en temperatuurregulatie. Dit draagt bij aan het welzijn en de tevredenheid van de bewoners.
De toekomst
We zien natuurlijk al dat nieuwbouwhuizen volledig gasloos worden gebouwd en voor het grootste deel zelfvoorzienend zijn. Als we kijken naar bijvoorbeeld het bouwproces van deze woningen, dan is daar voor de toekomst nog genoeg winst te behalen. Hoe dit er precies uit gaat zien, is voor nu nog even een vraag, maar zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, delen we deze uiteraard zo snel mogelijk met jullie. We zien natuurlijk al dat er ontzettend veel duurzame materialen worden gebruikt, maar dat er nog flink wat winst te behalen valt in onder andere het recyclen van bepaalde materialen dat moge duidelijk zijn.