Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Grondwater sloopt funderingspalen in regio Hoogeveen

Als het aan de gemeenten De Wolden en Hoogeveen ligt, worden in de grond gevormde palen in hun regio niet meer toegepast. De reden: het beton spoelt weg voordat het kan uitharden door vrijkomend grondwater dat tussen de grondlagen opgesloten zit. Een groot deel van het beton verdwijnt vervolgens uit de palen waardoor ze niet meer de berekende draagkracht hebben. Vooralsnog lijkt het te gaan om een lokaal probleem, maar het is nog onvoldoende duidelijk welk schademechanisme er precies optreedt en hoe de schade kan worden voorkomen.

Wettelijk gezien is een verbod lastig te regelen, maar gemeenten De Wolden en Hoogeveen adviseren om in de grond gevormde palen niet meer toe te passen in hun regio. Bouwers en opdrachtgevers die dat advies in de wind slaan, kunnen rekenen op extra aandacht van de gemeente. De vaste regel: 25 tot 50 procent van de in de grond gevormde palen wordt ontgraven en gecontroleerd op mogelijke schade. Zodra blijkt dat er meer dan één paal schade heeft, moet de hele put ontgraven en alle palen gecontroleerd worden.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.