De elektriciën had waarschijnlijk niet voldoende kabel en is in plaats van bovenlangs gewoon ervoor langs gegaan. Jammer dat het nou net een vluchtdeur is. Bukken dan maar tijdens het vluchten.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Sorry Ernst, maar van de redactie heb ik totaal geen terugkoppeling gekregen dat en of de foto geplaatst zou zijn, ik kijk dus niet wekelijks /maandelijks op de site om dit in de gaten te houden. Op zich wel leuk om te zien wat voor reacties dit oplevert. Het ging mij alleen om de kabel die de electriciën voor de deur had aangebracht, los van de regelgeving, zou een ieder (inspecteurs) dit op moeten vallen en constateren dat dat niet kan. Tip voor de redactie is dus om de maker/plaatser van de foto een mail te sturen als de foto wordt geplaatst, zodat die de reacties kan volgen.
@ Johan, Leuk dat je na 36 reacties met een aanvulling komt. Het zou prettig zijn, en dat geldt ook richting de redactie, wanneer bij de foto’s in deze categorie wat meer informatie wordt verstrekt. De foto op zich was leuk maar een groot deel van de discussie was onnodig nu Johan met aanvullende info is gekomen.
Korte reactie en toelichting van de maker:
Nee het is niet gefotoshopped.En een vluchtdeur moet ONMIDDELIJK te openen zijn, ook een grendel zou dus kunnen (zie toelichting art. 7.12. Het pand staat leeg vandaar de extra grendels (voor inbraak).En het matje, waarschijnlijk werd deze deur destijds nog gebrukt door de rokers en stond hij altijd open. De kabel is na leegstand met een verbouwing aangebracht. En de kabel is inmiddels omgelegd.
Leuk gefotoshopped !
Goedemiddag allen,
Als je al gebukt moet vluchten dien je ook lang genoeg te zijn om de kantschuif boven los te krijgen. Tijdens het bukken neem je dan gelijk de onderste schuif mee!
Groet Ruud de Weger
volgens ij is de leiding een breeklint voor inbraak beveiliging en is het stukje op de deur alleen visueel om maar niet buiten de lijnen te denken.
Vanuit een ander standpunt bekeken: die van het personeel of mij als bezoeker. Als de eigenaar van een gebouw zulke bordjes plaatst, verwacht ik een nooduitgang. Daardoor moet ik mijzelf kunnen redden ten tijde van een brand. Dat lijkt me ongeacht de versie van het bouwbesluit tijdens de bouw. Als de boel in de hens gaat en ik kom voor die deur tot stilstand, heeft de eigenaar natuurlijk wel een probleem.
@Jaap, ben het met jou opmerking volledig eens (45 jaar, dus ik heb de beschreven tijd niet meegemaakt). Alle discussies gaan over en betreffen nieuwbouw-eisen en dit pand valt vanaf moment van oplevering al in de categorie bestaande bouw. Het blijft echter wel een ongewenste situatie dus behandeld ambtenaar en brandweer treedt in overleg met de eigenaar om op te waarderen naar nieuwbouw-niveau ook omdat het om de veiligheid van zijn eigen personeel gaat.
@Jan
Zo heb ik het dus ook altijd begrepen. Een nooddeur is een deur die aan strengere voorwaarden moet voldoen. Dat deze over openbaar gebied mag draaien is een ‘bijzaak’ die voortkomt uit de verplichte draairichting en dus zeker niet de hoofdreden om iets als nooddeur aan te merken.
@Rooie,
Deze situatie op de foto is wel een paar bouwbesluiten terug…
Een schuifdeur geeft niet mee als je er in blinde paniek tegenaan duwt. Daarom moet de nooddeur te openen zijn met een duwende of neergaande beweging. Ik zie echt wel verschil tussen een vluchtdeur en een nooddeur. De nooddeur is echt voor noodsituaties, bijvoorbeeld als er rookontwikkeling is en andere uitgangen (vluchtwegen) geblokkeerd zijn. Voor die situaties moet de deur voldoen aan andere eisen dan een gewone uitgang.
@Rooie
Akkoord. Leuk discussiepunt dit trouwens 🙂
Maar even simpel redenerend dan: nooddeuren en overige vluchtdeuren hebben feitelijk dezelfde status. Enige punt van verschil is het feit dat een nooddeur wél over gemeentegrond mag draaien en overige deuren niet. Verder zijn ze volledig gelijkwaardig (dat is de stelling althans).
Waarom moet een nooddeur dan perse met de vluchtrichting mee draaien? Waarom mag het geen schuifdeur zijn? Beide zaken mogen bij een andere vluchtdeur namelijk wel. Noem geen enkele uitgang een nooddeur en je hebt het probleem m.b.t. gemeentegrond ook opgelost, je kunt dan immers een naar binnendraaiende deur of schuifdeur toepassen. Lijkt mij niet de intentie van de wetgever eerlijk gezegd.
@leon
Het was even zoeken
Toelichting bouwbesluit geeft aan dat een nooddeur geen schuifdeur mag zijn deels uit de Arbeidsomstandigheden wet is voortgekomen. Waarom het geen schuifdeur mag zijn staat er niet heel duidelijk in.
Ik hou het heel simpel om onderscheid te houden:
Stel je hebt een pand waarvan de achtergevel en zijgevels op de openbare weg uitkomen dan zijn de deuren die daar op uitkomen (en naar buiten draaiend) voor mij nooddeuren. Alle andere deuren in het gebouw zijn allemaal vluchtdeuren die hoogstwaarschijnlijk dagelijks worden gebruikt.
@Rooie
Klinkt niet eens onlogisch. Het Bouwbesluit stelt echter dat een nooddeur geen schuifdeur mag zijn. Hoe rijm ik dat dan met jouw theorie?
@Leon
Beste Leon,
wat is een nooddeur: Nooddeur: deur die uitsluitend is bestemd voor vluchten.
Waarom word de term nooddeur gebruikt in het bouwbesluit? simpel: Bouwbesluit geeft aan dat als een deur opendraait op de openbare weg niet toegestaan is, met uitzondering van een nooddeur.
Alle andere ‘nooddeuren’ zouden ook zomaar vluchtdeuren kunnen heten. Die hebben allemaal dezelfde soort eisen.
@Rooie
In dat geval zou het dus geen nooddeur zijn. Nooddeuren moeten aan meer eisen voldoen, je kunt een nooddeur dus altijd als ‘reguliere’ deur gaan gebruiken. Andersom niet per definitie. Grote punt in deze is echter dat het heel lastig aan te tonen is dat een deur ook echt wel of niet dagelijks gebruikt wordt. Verder kun je in z’n algemeenheid stellen dat het regulier gebruiken van een nooddeur juist de veiligheid bevordert. Mensen zijn er op die manier beter bekend met de situatie, de deur wordt niet (of minder snel) geblokkeerd, eventuele gebreken aan hang- en sluitwerk worden direct opgemerkt (en niet pas als de nood echt aan de man is), etc.
@meneer Sjon:
Lees begrip bouwbesluit 2012:
Nooddeur: deur die uitsluitend is bestemd voor vluchten.
@Jan
Waarom zou een nooddeur geen uitgang mogen zijn? Niet in hokjes denken, vinden de deuren niet leuk. 😉
Als ik al die reacties zie, dan denk ik welke leeftijd hebben vele van die mensen die reageren?
Er wordt van alles en nog wat gebaseerd op wat bouwbesluit schrijft en wat normen hiervoor aan geven bla bla, enz., maar ik ga maar even terug in de tijd, en niet een hele eeuw geleden, nee gewoon naar de jaren 70, 80, en het grootste gedeelte van de jaren 90 vorige eeuw, want ook bij de eerste editie bouwbesluit 1992 was voor bedrijfsgebouwen heel veel nog geen prestatie eis, maar gaf men wat ideen en werd hiervoor verder verwezen naar de plaatselijke autoriteiten, want hoe oud het bouwwerk op de foto is weten we dus niet.
In die tijd was het dan ook heel gebruikelijk (heb het vele malen zo gedaan), dat je met het bouwplan even langs de brandweercommandant ging je kende hem vaak al langer en was veelal vertrouwd met hoe hij werkte, en die gaf deels op ervaring, en deels soms als hobby even aan hoe of je het het beste kon doen, zet hier maar een schuifje op, en doe daar maar een nooduitgang bordje, en laat de deur maar die kant op draaien, en oh, dat gebouw heeft een balkon op beide koppen van de 2e verdieping, oh, geen punt joh, we ziten vlakbij en als er wat is plukken we die mensen zo van dat balkon af, en zo ging dat in die tijd echt nog niet zo heel lang geleden, maar was wel zo’n beetje in iedere plaats ietwat anders, net hoe vaak zijn (brandweer)pet stond, en als daar dan uiteindelijk de stempel of vergunning op af kwam, was iedereen blij, en tevreden want alles was geregeld, wat eigenlijk inhoud dat reageren op dit soort fotootjes een beetje lariekoek is, je weet geen enkele achtergrond, en die heb je toch eerst nodig om te weten waar je het over hebt.
Ik weet het niet helemaal zeker, maar als je er zo’n bordje boven hangt geef je aan dat het een nooddeur is. Logischerwijs moet die deur dan voldoen aan de eisen van een nooddeur. En een nooddeur mag je niet voor andere zaken gebruiken. Ik zie wel eens een asbak buiten naast de nooddeur staan. Dan is het geen nooddeur, maar een rookdeur.
@Jan
Toegegeven, ‘vluchtdeur’ is geen officiële term in het Bouwbesluit. Dat betekent echter niet dat elke uitgang ook een nooddeur is. Je kunt prima een reguliere ‘gebruiksdeur’ aanwijzen om naar buiten te kunnen vluchten. Het principe van de nooddeur is dat deze alleen maar wordt gebruikt in geval van calamiteiten. Zo’n deur moet dan aan aanvullende voorwaarden voldoen, denk aan de verplichte draairichting. Een standaard vluchtdeur mag in principe wel tegen de vluchtrichting in draaien, dit heeft dan alleen consequenties voor de doorstroomcapaciteit.
Denken we niet te moeilijk?
Een loods of hal met maar weinig mensen heeft helemaal geen panieksluitingen e.d. nodig. Duwbalken zijn pas noodzakelijk als er meer mensen aanwezig zijn op minder m². De deur zal wel gebruikt worden om naar een aanliggend terrein te gaan en daarom ligt er een matje. Een knopcilinder kom je bijna overal tegen bij dit soort weinig gebruikte deuren.
@RB Bedankt voor de correctie
@wim Een losse mat vormt trouwens een struikelgevaar. Mag dus ook niet, lijkt me
@Jan
Het toepassen van een (knop)cilinder bij een vluchtdeur is wel degelijk mogelijk. Indien dit een vrijloop cilinder is dan zal deze ontgrendelen zodra de kruk naar beneden wordt bewogen en is de deur dus met één handeling open.
Nadere bestudering leert me dat het ook een toegang is voor het pand, er ligt immers een veegmat voor de deur. Zijn we door de fotograaf niet op het verkeerde been gezet en zit er een loze buis alleen op de deur?
Als je kleiner bent dan 1,6m1 zal vluchten zonder trapje wel lastig worden i.v.m. de bovenste grendel.
@Leon, Bij mijn weten is er geen verschil tussen een vluchtdeur en een nooddeur. Het bouwbesluit heeft het over een nooddeur. Het bordje boven de deur geeft aan dat dit een nooddeur is en daar horen nu eenmaal regels bij.
@Jan
Wie zegt dat dit een nooddeur is? Het kan ook gewoon een vluchtdeur zijn, dan is een knopcilinder wel degelijk toegestaan.
Blijft wel een vreemde situatie, dat staat buiten kijf.
De Europese normen voor nood- en paniekdeuren geven aan dat de sluitingen zodanig moeten zijn ontworpen dat in één soepele doorgaande beweging in vluchtrichting of neerwaarts, de deur in minder dan één seconde moet zijn te openen. (NEN-EN 179 en 1125) Dit is erg fout dus. Een draaiknop mag ook niet, een kruk wel. Ik tewijfel of deze deur wel minimaal 0,85 m breed is. Trouwens, rechtsboven hangt een aanduiding van een brandblusser, terwijl er een haspel hangt. En het lampje van de nooduitgang hoort altijd te branden.
@Leon
Mij is altijd verteld dat een nooddeur met 1 handeling (snel) te openen moet zijn. Dit zijn er 3 dus zou de deur niet voldoen. De kabel is natuurlijk helemaal belachelijk.
Communicatiefoutje? “Hoe moet ik die kabel aanleggen?” “Leg hem maar over de deur!” Voor sommigen is ‘over’ hetzelfde als bovenlangs, voor anderen niet.
Overigens zijn die grendels niet per definitie fout (als in niet toegestaan). De deur is immers te openen zonder gebruik te maken van losse voorwerpen. Als je er echter niet bekend mee bent dan kan het in panieksituaties nog interessant worden. Volgende keer toch maar een ‘echte’ driepuntssluiting bestellen als het inbraakveilig moet zijn…
@Wim
Is waarschijnlijk een WiFi-buis. Dan gaat dat wel goed 🙂
@ Wim
De deur is buitendraaiend dus open zal hij wel gaan… De grendels is inderdaad niet handig was mij in eerste instantie nog niet opgevallen.
Bukken? Zie de deur eerst maar eens open te krijgen met die kabel er voor langs en de grendels boven en onder.