Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Horizontale sleuven in dragende wand

In een nieuwe woning heeft de installateur in dragende wanden horizontale sleuven aangebracht voor elektra variërend van 3-5 cm diep op een muurdikte van 10-12 cm. De wanden zijn nu afgekeurd door de constructeur en moeten worden vervangen omdat de draagkracht en stabiliteit is aangetast. Horizontale leidingen horen over de vloer te worden versleept, maximale diepte leidingwerk kalkzandsteen/dragend is volgens de norm 2-2,5cm uitsluitend verticaal.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Horizontale sleuven in dragende wand

 • Leon

  In eerste instantie nogal een janboel aan leidingwerk, maar als je er wat langer naar kijkt dan is het waarschijnlijk voor een groot deel nog wel te verklaren allemaal. Mijn eerste gok: dit is de opstelplek voor de televisie, onderaan een aantal wandcontactdozen en aansluitpunten van CAI en/of KPN. Daar boven een enkele wandcontactdoos en de doorvoer voor de signaalkabels om de tv op te hangen en alle kabels uit het zicht te houden. Die grijze PVC-buis zal dan bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de HDMI-kabel. De horizontale buis links op de wand zal een functie hebben, vanuit de installateur gezien snap ik wel dat hij ‘m zo legt (die zal niet direct aan de constructie denken). Blijft over die ‘ringleiding’ rechts. Lijkt wel of men daar achteraf een aansluitpunt heeft gewijzigd of zo. Dat blijkt achteraf dus een dure aanpassing te zijn…

 • abc

  @TM

  ‘…uitsluitend verticaal’

 • TM

  Of gewoon de leidingen minder diep aanbrengen, dus volgens de norm en voorzien van ietwat dikkere stuclaag…

 • P

  Misschien beter op de wanden monteren en dan een voorzetwandje plaatsen? Scheelt veel hakwerk en rotzooi. Aan de foto te zien is er plek genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.