Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei… het blijft er niet uitzien. Deze woning is nog niet zo heel lang geleden opgeleverd. Het zal je tuinmuur maar wezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Kalkuitbloei

 • Theo.R

  Bas, ik voel mij niet aangesproken in je bijdrage, maar mijn eerdere betoog impliceert ook het probleem bij jouw tuinmuur. Je spreekt van een 85-jarige tuinmuur die zeer waarschijnlijk is opgebouwd met een kwalitatief goede (harde) baksteen. Je voeger heeft ongetwijfeld geen benul van kwaliteit van baksteen en de daarbij vereiste voegmortel zowel in (aangepaste) hardheid als samenstelling. Geld terug?

 • bas

  kunnen jullie als experts mij dan eens uitleggen hoe dat het kan dat mijn voortuin muurtje wat 85 jaar niet uitgebloeid is geen plant in de buurt staat goed kan ventileren, na het opnieuw te hebben laten voegen door een voegbedrijf kalkbloei zoals op deze foto laat zien?
  Dan ligt het toch aan de gebruikte mortel of niet?

 • Theo.R

  Ik leerde ooit (boomer?) dat het verstandig is om gemetselde penanten van boven af te dekken. Deze rollagen deugen daar duidelijk niet voor en zo te zien vindt in deze penanten het grootste neerwaartse vochttransport plaats. De beplanting doet de rest omdat het metselwerk daardoor plaatselijk minder goed droogt. Aan de verkleuringen te zien lijkt mij de steen van een (te?) zachte kwaliteit voor een probleemloze tuinmuur. Maar ja, kwaliteit en onze zuinige mentaliteit?! Verder weet ik uit ervaring dat er weinig benul is van samenstelling van metsel- en voegspecie in relatie tot de hardheid van de steen. De baksteenindustrie doet daar middels publicaties haar uiterste best maar…… . Kalkuitbloei is een fenomeen in het moderne bouwen.

 • Leon

  Waarschijnlijk is het niet de regenzijde, maar wordt het wel regelmatig nat (door de beplanting?). Goeie kans dat het een ’tijdelijk’ probleem is (te nat gemetseld en/of gevoegd), dus kwestie van af en toe schoonmaken.

  “Het zal je tuinmuur maar wezen”. Ja het is echt een drama, dat die mensen nog slapen ’s nachts… 😎

 • Opvallend is dat het vooral op het raakvlak met het groen is, zou daar een verband zijn, wellicht langer nat na regen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.