Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Leidingverloop

Bij het controleren van de wapening in deze vloer werd deze oplossing van de installateur gevonden. De leidingen liggen hier wel erg kort tegen de stalen ligger, wat constructief grote gevolgen kan hebben. De voorschriften van de leidingvrije zone op de tekening van de vloerenleverancier zijn bij de installateur schijnbaar niet bekend. De leidingen moeten minimaal 500 mm uit de tussenoplegging liggen en tussen de leidingen moet ook een ruimte van 250 mm zijn.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Leidingverloop

 • Henk

  Zulke fouten worden vaak gemaakt, al is deze wel erg groot. Helaas staat het leidingwerk vaak niet op tekening.

  Tip aan de gemeente: keur de berekening van de vloer pas goed als het leidingwerk op de vloertekening staat mét akkoord hoofdconstructeur!

 • Ruud Arts

  Meer ruimte tussen stalen balk en trapgat lijkt er ook niet te zijn. Het is inderdaad dan maar aan de installateur om creatief te mogen zijn om dit op te kunnen lossen, wat zo zeker niet kan en mag.
  Eerder met elkaar overleggen en in oplossingen denken, zoals bv door de balk, of ander leidingverloop of andere positie van stijgkanalen.

 • rb

  @Hans,
  Leidingverloop is verplicht aan te geven voor alle leidingen, kanalen en leidingbundels groter dan 50x50mm. Ik heb als aannemer nog NOOIT een vloerentekening zonder leiding verloop geaccepteerd. Hoe kun, alle veiligheids aspecten buiten beschouwing, überhaubt een revisie tekening opleveren?

 • hans

  @rb
  In veel gevallen worden alleen de sparingen op de tekeningen aangegeven door de installateur en niet het leidingverloop ingetekend. Op die manier kunnen dit soort fouten dus ontstaan. Als er dan niemand is die ook kijkt naar de beperkingen van de vloer in relatie tot het leidingverloop, dan krijg je dus dit soort situaties op de bouw

 • Leon

  @rb
  Deze rubriek bestaat bij de gratie van deskundigen die op papier nooit iets fout zouden moeten doen. Ergens is het hier misgegaan. Wellicht een kanaal achteraf toegevoegd? Zeg het maar…

 • rb

  Is dit een zelfbouwer? Iedere aannemer laat zijn installateur de kanalen intekenen op de vloerentekening (en het mag duidelijk dat dit nooit goedgekeurd zou worden door de leverancier).

 • Leon

  Klassiek probleem inderdaad, verschillende ‘divisies’ die niet met elkaar overleggen maar simpelweg de tekeningen doorschuiven. De installateur komt als laatste aan bod dus die moet zich er maar mee redden. Tekenend aan de situatie is dat het (op het eerste oog) vrij eenvoudig is op te lossen: sparing in die stalen ligger en je kunt het luchtkanaal dat rechtsonder begint gewoon laten kruisen i.p.v. deze om de stalen balk heen te wurmen. Heb je de leidingvrije zone in één klap opgelost. Dat kanaal dat er dan haaks op staat is constructief ongetwijfeld wel op te lossen. Maar ja, dat vraagt overleg he…

 • TheoR

  Wat een klucht! Het zoveelste bewijs dat er nog steeds busladingen prutsers actief zijn. De enige remedie heet “goed opdrachtgeverschap”. Gewoon elke betrokken partij serieus behandelen tegen een redelijk honorarium en ze in een zo vroeg mogelijk stadium met elkaar laten overleggen met uitwisseling van informatie. Kost een beetje tijd en iets meer geld. Vooral dat laatste is kennelijk nog steeds het grootste probleem. Het wordt overigens tijd voor een rubriek “prutswerk”. De noemer waaronder deze onzin aan ons wordt getoond verschaft teveel eer aan de veroorzakers.

 • Dick van der Heijden architect

  Dit probleem komen wij ook tegen, maar daar is een goede oplossing voor. Als dit op tijd wordt geconstateerd, kun je een sparing maken in lijf van stalen balk. In de midden van overspanning van de balk zitten minimale krachten, even overleggen met constructeur. Wij zetten als architect al het leiding verloop van ventilatiekanalen en rioleringen op de bestektekening. Dan zie dit op tijd. En voorkom dit soort noodgrepen.

 • Smids

  Praktijk leert dat opdrachtgever, aannemer en architect in het ontwerp te weinig rekening houden met de eisen en de installateur niet of nauwelijks in het proces betrekken. Als hij erbij betrokken word is het ontwerp al dusdanig definitief dat er geen bewegingsruimte voor een installateur mee is. De boodschap voor een installateur is dan vaak dat hij het maar moet maken. Vaak staan er altijd installateurs klaar die het wel kunnen/ willen maken en dan krijg je dus fratsen zoals dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.