Ga naar hoofdinhoud

Overvloed aan airco’s

Bouwfout overvloed aan airco

Bovenmatige opwarming in nieuwbouw is een dusdanig groot probleem dat de TOjuli in het leven is geroepen om dat te voorkomen. Of bij deze woning ook sprake is van oververhitting is niet duidelijk, maar vier airco-units voor een woning is opvallend veel. Of is er hier iets anders aan de hand?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Overvloed aan airco’s

 • Leon

  @TheoR
  Je punt ten aanzien van geluidsoverlast is geen vreemde, dit was echter altijd al onderdeel van het burenrecht. Daar doet echter niemand iets mee natuurlijk, ze proberen het hooguit via de gemeente aan te kaarten. Maar die mag daar vervolgens niet op handhaven. Ook dat is nu opgelost, die geluidswaarden zijn sinds dit jaar onderdeel van het Bouwbesluit. De theorie klopt dus, nu de praktijk nog…

 • Nico

  Of dit een bouwfout is? ik weet het niet. Je kan het wel een ontwerpfout noemen.

  Wat ik me altijd afvraag bij dit soort oplossingen. Hoe ga je eenvoudig onderhoud verrichten. Dat is op deze manier een redelijke opgave. Je moet toch al een rolsteiger hebben om er vellig je werkzaamheden uit te voeren.

 • Toen ik onlangs offertes aanvroeg voor een multisplit-unit, met 3 binnenunits op één buitenunit, kreeg ik ook aanbiedingen van “gewone” split-units. Dus met 3 buitenunits voor 3 binnenunits. Dit was gek genoeg een stuk voordeliger (in de aanschaf). Dit fenomeen levert dit soort situaties op waar men alleen maar kijkt naar de prijs en niet naar het esthetisch effect.

 • TheoR

  Graag daag ik de installatiewereld uit om hier meer verantwoordelijkheid te nemen. Goede voorlichting, geluiddempende, camouflerende behuizing en voorzieningen, niet de kortste route van leidingen in lelijke witte kokers over de gevels en wat dies meer zij. Dat kost uiteindelijk voor de klant iets meer en dat laatste is helaas een van de grootste problemen in dit land. De mentaliteit van het dubbeltje op de eerste rang moet overboord. Het dubbeltje is namelijk al afgedankt; nu nog het handelen! Op de foto bij dit artikel zijn de units overigens netjes gemonteerd. Of dat dan op die plek moet is de discussie die ik hier graag aan slinger.

 • TheoR

  Of dit een bouwfout is valt te bezien. Wel interessant is het om eens rond te kijken hoe groot het ontsierende/storende effect van de reeds geplaatste apparatuur in de bouwkundige omgeving is. Ik hoop dat zulks “tijdig” wordt onderkend en dat er zo spoedig mogelijk zeer stringente regels worden opgesteld waaraan de plaatsing van deze apparaten moet voldoen: uit het zicht en bovenal geen geluidshinder. Ik voorspel grote problemen. Het overgrote deel van wat er tot nu al is geplaatst toont een groot gebrek aan smaak, aan respect voor de omgeving, de buurt en vooral de buren. Wat, een alerte overheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *