Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Slabbe

Tussen metselwerk en betondorpel is een slabbe opgenomen. Vrij slap materiaal zo te zien, maar dat is niet erg. Minder fraai is de hoogte van de slabbe, maar ronduit slecht is dat de slabbe losraakt uit de voeg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Slabbe

  • Berry Smits

    Beste kenners

    Hier gaat het weer duidelijk om een gevalletje; lintvoeg inslijpen en loodslab in de open lintvoeg drukken en met wat lood doken vastzetten! En ja dan gebeuren deze dingen, want dan komt die loodslap weer gewoon los te zitten. Wat veel erger is, en dat is niet goed duidelijk of de waterkerende laag ( ter voorkoming van vochtindringing naar onderen )aanwezig is. In het vakjaron wordt dan gesproken dat de loodaansluiting “door en door” moet worden aangebracht. En dat is de bouwfout die vaak voorkomt. “Zakwater vanuit het buiten spouwblad zal dan vrijelijk door kunnen sijpelen naar de onderconstructie.

  • Als er inderdaad met een kalkmortel is gemetseld, dan is de kans groot dat er wel scheuren zijn ontstaan, maar dat je die scheuren niet meer ziet doordat ze zijn gevuld met nog niet verharde kalk uit de kern van de muur. Dit scheurherstellende vermogen van kalk is denk ik nog belangrijker dan de veronderstelde elasticiteit van een kalkmortel,

  • Johan

    Bas,

    Wat Jaap zegt klopt. Een massieve muur heeft ook dilataties nodig alleen liggen verder uit elkaar, Hoe lang is jullie gevel? langer dan ongeveer 20 m1? muurdikte een steen plus een klamp gemetseld of steens dan zou er afhankelijk van Noord/West/Zuid/Oost gevel(zonzijde)Toch een scheur of dilatatie ergens moeten zitten. Ook werd er waarschijnlijk nog met kalkmortel gewerkt die is veel elastischer dan op bases van huidige cement mortels, hoe dik is de lint voeg? is die dun dan is de kans groot dat er inderdaad met schelpkalkmortel is gewerkt en is er veel minder kans op scheuren.

  • Bas

    ah duidelijk ons huis heeft idd geen spouw

  • Bas,

    Door de dikkere isolatie pakketten die tegenwoordig in de spouw worden opgenomen, ondergaat het buitenblad grotere vervormingen door opwarmen en afkoelen. Ik zou trouwens maar eens bij de hoekwoning van jouw blok gaan kijken. Daar vindt je vlak boven het maaiveld waarschijnlijk wel een getrapte scheur.

  • Bas

    Vraagje:
    ik werk niet in de bouw vind dit alleen een leuke site om op te kijken (jajajaja ben dus een hobbybouwer).
    Maar kan iemand mij uitleggen waarom ons jaren ’30 blok van nummer 13 t/m nummer 49 aan één stuk is gemetseld zonder dillatatievoeg en zonder scheur, en dat dus anno 2013 elk huis om de paar meten een verticale dillatatievoeg nodig heeft?

  • 1/ Hoe lang zijn de bij elkaar komende muren?
    2/ Er is gemetseld op beton spekband? die eindigt met een dilatatie!!?? En ligt op een met betonblokken opgebouwde muur.

    Zit er iets vast aan elkaar! met daar een heel anders op temperatuur schommeling reagerende materiaal soorten dan is het probleem geboren. De betonspekrand!!eindigt en begint los van elkaar kan als zodanig werken. in principe alleen krimp. Baksteen werkt mee met temperatuur verschillen warmte zet uit ,kouder geeft krimp. De baksteen er boven had mee gedilateerd kunnen worden maar ligt vast aan elkaar, Afhankelijk van de baksteen muur lengtes is werking in deze om de hoek theoretisch niet mogelijk.
    De betonnen band kan wel werken/schuiven!zal krimp vertonen. Lood zit er lekker tussen dus er gebeurd iets. Oplossing; bij voldoende lengten van de bakstenen muur dilatatie inzagen wel met de betonband mee dilateren.

  • Leon

    @Wim
    Je hebt gelijk ten aanzien van die open stootvoegen. Je kunt beiden echter ook combineren. Bijvoorbeeld bij een bovenaansluiting van een kozijn in een gemetselde gevel met een stalen latei: in de onderste laag stenen voorzie je dan in een stootvoeg voor het lekwater, een aantal lagen hoger (boven de flens van de latei) maak je vervolgens de open stootvoegen ten behoeve van de ventilatie. Strook DPC vanuit de spouw over die latei maakt het af (geen aanhechting van specie aan het staal en bovendien een stukje bescherming tegen vocht/roestvorming). Voor het oog van het Nederlandse volk natuurlijk wel ‘beide stootvoegen’ recht boven elkaar positioneren.

  • Wim

    Geachte open stootvoegkenners.

    Open stootvoegen zijn niet bedoeld voor afwatering maar voor spouwventilatie.
    Het is daarom goed en algemeen gebruikelijk om ze hoger aan te brengen dan in de onderste laag omdat door vervuiling (o.a. valspecie) open stootvoegen in de onderste laag vaak verstopt raken en er dus geen sprake van ventilatie kan zijn.
    De spouwventilatie op zich is trouwens weer wel bedoeld om vocht af te voeren maar dus niet door af te wateren maar door verdamping en convectie.
    Voor bouwkundigen is dit basiskennis.

    Wat de foto betreft is niet te oordelen, hoewel men kan zien dar er in de lintvoeg iets niet goed is gegaan of gedaan, of er sprake is van een bouwfout, een slordigheid of een uitvoering gebaseerd op “omdat het zo hoort.” Daarvoor ontbreken te veel gegevens.

    Mijn fantasie gaat evenwel uit naar dat laatste. De foto – Kees – is namelijk gemaakt ten tijde dat het bouwwerk nog niet (geheel) gereed was. Dat is te zien aan de betonsteen onder de prefab betonnen sierband. De betonsteen licht min of meer in hetzelfde vlak als het bakstenen buitenblad. Het is dus aan te nemen dat de spouw achter de betonnen sierrand doorloopt. Het is dan nog maar de vraag of het lood zonder meer nodig is.

  • Leon

    Is dit niet de gevel die we al een aantal keren eerder voorbij hebben zien komen? Onder andere met een noodoverstort bij het balkon en een dichtgezet rooster in de parkeergarage?

  • JP

    Er zijn nog wat merkwaardigheden op de foto te zien.

    Zo is er aan de rechterkant een stootvoeg uitgekrabd. Zelf zou ik er voor kiezen om de open stootvoegen een laag lager te plaatsen zodat water in de spouw dat op de loodslab staat direct weg kan. Nu zal de spouw zich met water vullen dat zich door de stenen en de voegen heen wil drukken (wellicht de oorzaak van de uitgevallen voeg?).

    Daarnaast is er bij het verdwenen voegsel de aanzet van een 2de slabbe te zien. Kan, maar is niet helemaal duidelijk. Wel zou hierdoor het voegwerk niet goed ingebracht kunnen zijn.

    Tenslotte is er hier sprake van een hoekoplossing en dus twee haaks op elkaar bewegende vlakken. Meestal is er nabij de hoek een dilatatie op korte afstand uit de hoek (kop, strek), die hier niet is toegepast. Wellicht hier niet nodig, maar het zou ook de oorzaak van de uitgesprongen voeg kunnen zijn. Juist op de hoek en met geen/slechte hechting aan de onderzijde (op het lood) van de voeg is de voeg erg kwetsbaar.

  • W.V.

    Zeg Kees, ook nieuwe betonbanden kunnen beschadigingen hebben hoor.
    En voor wat betreft de rest van je conclusies… dat laat ik de andere lezers over om daar op te reageren.

  • kees

    Geen al te nieuw werk te zien aan de beschadigde betonband – nieuw breng je deze zo niet aan.
    Lood: als het inderdaad slechts een paar cm (veel te weinig in ieder geval) in het buitenblad is aangebracht, althans die conclusie trek ik uit weggebrokkelde voeg, heeft het lood totaal geen zin. De zichtbare hoogte van de loodslabbe slaat ook nergens op – lelijk. Waar slaan de open stootvoegen op, of is het lood toch opgezet in de spouw en ingemetseld in het (indien aanwezig) binnenblad, of alleen voor spouwventilatie?
    Wat meer kennis over het detail zou wel helpen.
    Mooie gevelsteen overigens. Had iets meer terugliggend gevoegd mogen zijn – detail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.