Ga naar hoofdinhoud

Slordige loodslab

De prefab loodslab aan de voet van de dakkapel komt slecht uit met de maat van de pannen op het dak. Op een nette manier afwerken was er niet bij. De slab dekt de pannen niet of nauwelijks af, en de ruimte tussen de bovenste rij pannen en de dakkapel is niet opgevuld. De slab kan hierdoor ook nog inzakken.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “Slordige loodslab

 • @Leon
  De spijker op de kop. Inderdaad een prefab dakkapel van een gerenommeerd groot landelijk bedrijf met mooie website. Alleen de mannen die het ding kwamen plaatsen… Je ziet het.
  Ik ben de inzender vandeze bouwfout. Ik heb de klant geadviseerd een klacht in te dienen en het bedrijf is gekomen en hebben het waterdicht gemaakt. @Frank: en precies op de manier die jij beschreef. Met een waterdicht maar foeilelijk resultaat dus…
  En ze hebben toen ook nog verholen goten langs de wangen geplaatst, want ook daar was de afwerking niet helemaal goed gegaan….

 • TheoR

  Al jaren volg ik deze rubriek met grote interesse. Prachtig en leerzaam wat er zo aan commentaar langs komt. Soms reageer ik op de getoonde fout, soms op het commentaar: nu de eerste opmerking op deze fout van Joost: Frankrijk kende al vroeg stringente regels ter vermindering van loodgebruik in verf, waterleidingen, afvoeren en brandstof. Wel typisch dat nog tot voor zeer kort loodhoudende brandstof werd verkocht? In de bouw echter wordt het nog op ruime schaal toegepast en vooral bij monumentale gebouwen waar vaak hele daken met lood worden bedekt, zowel hellend als “vlak”. De meest karakteristieke torenspitsen en koepels zijn ook met lood bedekt. Nergens ter wereld ziet men zoveel prachtig glas-in- lood als in Frankrijk. Ik veronderstel dat de Fransen zeer genuanceerd denken over lood. Ik deel overigens niet je mening dat lood verboden moest worden. Lood en milieu kunnen goed samen mits correct gebruikt. Als lood goed en zinvol wordt verwerkt gaat het een gebouwleven lang mee en kan daarna zelfs weer worden hergebruikt. Lijkt mij heel duurzaam in plaats van om de zoveel jaar langs daken en gevels omhoog om de loodvervangers los te prutsen. Bij uitgebreide toepassing zoals op daken zou het aanbeveling verdienen om het hemelwater apart op te vangen en te zuiveren alvorens het in het oppervlaktewater terecht komt. daar zijn methoden voor. Misschien nog aardig om te vermelden dat toen in Frankrijk de katalysator voor auto’s werd ingevoerd in de kwaliteit van met name de Rhône-wijnen dramatisch verbeterde. Hadden de Romeinen ook al niet een groot probleem met lood?

 • Leon

  Precies bas. Dikke kans dat je als opdrachtgever ook nog (deels?) aansprakelijk bent als er wat mis gaat. Nog los van de technische ellende die je (letterlijk) op je dak krijgt. Daarom ook altijd kiezen voor een uitvoerende partij die bij bijvoorbeeld Bouw Garant is aangesloten. Niet dat er dan niets mis kan gaan, maar de kans is aanzienlijk kleiner. Want dan is ook het aannemersdiploma zoals Jan aangeeft gewoon een verplichting.

 • bas

  @LA mond op mond reclame is tegenwoordig niet belangrijk, het is werkspot.nl of marktplaats.nl, en tja het gaat net zo lang goed tot het een keertje fout gaat.
  Dakkapellen is bij uitstek een markt waar de consument graag voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten en nog gelijk krijgt ook met dit als resultaat.

  Wat de consument ook eventjes niet meeneemt is de vaak levensgevaarlijke manier van werken van deze gasten. Stijgers niet nodig want we zijn alle 3 ZZP’er zonder AOV-verzekering.
  Ik heb laatst vanuit mijn raam vol bewondering en afschuw zitten kijken hoe drie van dit soort musketiers te werk gingen.
  – maatvoering niet om aan te zien
  – ALLES plastic fantastic “nooit meer schilderen mevrouwtje”
  – met z’n tweeën een kozijn van 5 meter breed op het laddertje naar boven in de stromende regen
  – mister kistspuit op z’n gympies zonder volbeveiliging op de natte dakpannen de boel afkitten/-purren

  Volgens mij ben je best goed de Sjaak als zo’n jongen erafdondert.
  Maar eej wel 500,- minder dan wat ze laatst bij John en Anja van nummer 55 hebben geplaatst.

 • Leon

  Zal wel zo’n prefab dakkapel zijn die door een ‘deskundig specialist’ geplaatst kon worden voor een habbekrats. Even drie maatjes in het werk opnemen, produceren, in de kraan er mee en binnen dag is de klus ‘geklaard’. Prefab elementen toepassen in bestaande bouw kan natuurlijk prima en biedt vele voordelen, maar het vraagt wel om een gedegen voorbereiding. Dat blijkt wel weer. En als je dan ook nog een montageploeg hebt (van bouwvakkers of technici kun je dan vaak niet spreken) die zich nergens iets van aantrekken, ja dan krijg je dit soort gevallen. En de particulier die er voor betaald heeft ziet waarschijnlijk niet eens wat er mis is, dat komt vanzelf wel als de garantietermijn verlopen is (en het dak tot op de laatste draad verzadigd is met water).

 • Frank

  Natuurlijk had dit allemaal (veel) beter gekund. Het is gefröbel op (letterlijk) hoog niveau. Ik ben echter niet van mening dat dit alleen maar opgelost kan worden door uit te huilen en opnieuw te beginnen.

  Het probleem NU is die geul en het feit dat het lood te smal is en ondanks de afwezigheid van pannen toch aangeklopt is, feitelijk recht nar beneden en dan over het beschot en daarna weer over de pannen waardoor er boven de pannen een geul is ontstaan.
  Als de holte onder het lood (boven de pannen) opgevuld was en er breder lood, dan wel (nu, omdat het lood al onder de dorpel ligt) een tweede slabbe onder gelegd was, dan was het resultaat weliswaar foeilelijk geweest en had het nog steeds een hoog fröbelgehalte gehad, maar was het waarschijnlijk wel waterdicht geweest.
  Nu is er willens en wetens een geul ingeklopt en is het lood zelfs op de scherpe kant van een pan kapotgeklopt. Met alle gevolgen van dien.

  Helemaal achterin is er zo te zien nog wel een breder ‘pleistertje’ lood geplakt. Joost mag weten waarom. Een druppel op een gloeiende plaat.

  De eigenaar mag overigens zijn pannetjes sowieso wel eens laten nalopen, gezien de hoekjes en stukken die er her en der ontbreken.

  Al bij al wel weer een echte bouwfout. 🙂

 • rb

  @henrico, er is volgens mij te zien dat het lood niet uit 1 lengte bestaat. Uiteraard is de aansluiting niet goed, maar dat is inherent aan de plaats van de dakkapel op het dak. De loodslabbe aan zich is dus gewoon goed, maar doordat de dakkapel niet juist geplaatst is kan men nooit een waterdichte aansluiting maken.

 • Jan

  Hier schieten de tranen in je ogen.

  Gewoon het aannemersdiploma weer verplichten.
  En er voor zorgen dat niet jan en alle man zomaar een klussenbedrijf kan beginnen.

  Dan kom je al veel minder dan dit gepruts tegen een beetje vakman gaat dit niet zo maken

 • LA

  Particulieren betalen vaak genoeg aannemers van tevoren en peren ‘m voordat iemand doorheeft dat iets niet klopt. Jammer dat er bouwers zijn met de instelling dat als geld binnen is, men niet meer terug hoeft te komen voor een bouwfout. Mond op mondreclame wordt er niet beter van… Er zou juridisch moeten worden vastgelegd dat een externe goedkeurder langs moet komen bij een particuliere klant die niets van bouwkunde afweet.

 • R J W Damsma

  Ik hoop dat de opdrachtgever de uitvoerende partij nog niet betaald heeft, van mij kon de dakkapel eraf en opnieuw plaatsen en dan zoals het hoort, dit is geklooi van de bovenste plank.

 • Henrico

  @rb
  Met de loodslabbe is niet zoveel mis ??????
  Ik zie geen dilletatie, bij 18 ponts lood max lengte 1.2 M1
  En idd de plaats van dakkapel staat niet goed, hoogte lijkt wel ok, maar had een goeie 100mm naar voren gemoeten.
  En over de aansluiting van het lood hoef ik niets te zeggen hoop ik in dit forum. Dit is dramatisch ( zacht uitgedrukt )
  Hier is geen kans op lekkage !!!!!
  Hier IS lekkage !!!!!!
  Ik hoop voor de klant dat dit gauw gefixt word…..

 • rb

  Met de loodslabbe is niet zo veel mis, de plaats van de dakkapel op het dak daarentegen…

 • KeesR

  Hierbij spatten je de tranen in de ogen. Lijkt mij amateurwerk, geen professionele uitvoering, hoewel… een dakkapel goed maken schijnt nogal moeilijk te zijn. Hoewel lastig op de foto te beoordelen, komt het mij voor dat de onderdorpel aan de lage kant zit – komt geregeld voor, vandaar de opmerking dat het nogal moeilijk schijnt te zijn.

 • Joop

  Dat er uberhaupt nog lood gebruikt mag worden in de NL bouw. Bijv. in Frankrijk wordt lood net zo gevaarlijk geacht als asbest. Als er lood in je huis zit is het praktisch onverkoopbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *