Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Wat wordt de bouwfout van 2021?

Bouwwereld, vakblad over de wereld achter architectuur en bouwtechniek, verzamelt en publiceert al ruim een decennium bouwfouten. Wie de publicaties bekijkt, kan zien dat de missers in elk bouwdeel voorkomen. Criterium bij de gesignaleerde bouwfout van 2021:  Opdrachtgevers (consumenten) geven de aannemer het vertrouwen dat hij zijn werk vakkundig uitvoert. Deze drie bouwfouten zijn voorbeelden van situaties waar dat vertrouwen beschaamd werd. Naar de oorzaak blijft het gissen.

Uitbouw onder balkon

De uitbouw op de begane grond is gecreëerd door de van oorsprong inspringende gevel naar voren te trekken. Dat is alleen niet zo heel netjes gedaan. Zo zijn de kozijnen niet afgestemd op de lagenmaat van het metselwerk met als gevolg een rollaag van geschifte stenen boven het kozijn. Hierdoor is het maar de vraag hoe lang het duurt voordat die steentjes er uitvallen. Dat het metselwerk rechtstreeks op de kozijnen lijkt te rusten, en niet op lateien, werkt in ieder geval niet in het voordeel. Maar er is meer: het loodwerk ziet er dubieus uit, het balkon zou zomaar eens een koudebrug kunnen zijn en staat die pui nou rechtstreeks op de fundering of is dat toch een cementlaag op het metselwerk?

Aansluiting airco unit op dakkapel

bouwfout
Bij het plaatsen van een airco unit op het dakkapel is er gekozen om direct door de zijwang van het dakkapel de aansluitingen te realiseren. Het resultaat is het gebruik van veel kit met een rommelige leidingroute. Het gebruik van de speciaal ontwikkelde dakdoorvoeren was deze “klusser” blijkbaar niet bekend.

Oplegging latei

bouwfout
De latei boven het kozijn ligt maar aan een zijde op de muur, in plaats van 100 mm aan beide zijden. Het kozijn wordt hierdoor dragend en dat is niet de bedoeling, met kans op scheurvorming in de hoek boven het kozijn als gevolg.

Stem nu!

De bouwfout ‘Geen plek meer voor beton‘ werd vorig jaar gekozen tot de bouwfout van 2020. Wie gaat er dit jaar winnen? Stemmen kan van 24 november t/m14 december 2021. De winnende bouwfout wordt 15 december bekendgemaakt.

De inzender van de winnende bouwfout en een stemmer ontvangen een overnachting voor 2 personen in Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas dat gekozen is als BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021.

Het is niet meer mogelijk om te stemmen op de bouwfout van 2020.
De winnende bouwfout wordt binnenkort bekendgemaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Wat wordt de bouwfout van 2021?

 • ron

  ik zou me schamen dit als selectie van bouwfouten van het jaar. als je maar tot deze selectie komt, dan moet er wel heel veel goed gebouwd worden.

  jullie komen met een selectie van kruimels, het brood laten jullie liggen.

  bouwfouten rubriek bij deze ten grave gedragen wat mij betreft.

  rip

 • Leon

  Wat een droevige selectie weer zeg. Die uitbouw is het werk van een hobbyist of een zelfbenoemd ‘professional’ (zelfstandige zonder papieren), de tweede idem. Heeft beiden niks met bouwen te maken als je het mij vraagt. Die latei is dan eigenlijk de enige echte bouwfout als je het mij vraagt, maar we hebben er toch wel meer gehad dit jaar? Kom op zeg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.