Ga naar hoofdinhoud

Geluiddemping vloerafwerking inzichtelijk met prestatielabel

geluiddemping, contactgeluid, ondervloer, kwaliteitslabel, nen, nta

Een prestatielabel moet duidelijkheid geven over de geluiddemping van contactgeluid van vloerafwerkingen. De afspraken met betrekking tot het label zijn vastgelegd in een Nederlands Technische Afspraak (NTA). NEN heeft deze NTA 5098 ‘Geluidlabeling van producten van vloerafwerking’ inmiddels gepubliceerd.

Loopgeluid van bovenburen is een van de meest voorkomende vormen van geluidhinder in appartementen en kan voor bewoners erg storend zijn. Om hinder zo veel mogelijk te voorkomen zijn er vaak afspraken over de vloerafwerking opgenomen in het huurcontract of het huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex. In de praktijk worden hier alleen regelmatig fouten gemaakt, onder andere doordat de informatie op de producten niet duidelijk genoeg is. Het systeem met sterren moet de onduidelijkheid wegnemen. Ten behoeve daarvan is er ook in de NTA een standaardtekst opgenomen dat gebruikt kan worden in het huurcontract of reglement.

Geluiddemping afhankelijk van vloeropbouw

De standaard-eis in appartementen is dat bij harde vloerafwerking een geluiddemping van 10 dB wordt behaald. Bij de keuze van de juiste ondervloer is het van belang na te gaan in welke situatie het product getest is, dus met welke vloerbedekking en op welke vloerconstructie. Wijkt de testsituatie af van de praktijksituatie, dan kan de daadwerkelijke geluiddemping afwijken van de gemeten waarde. Een product dat op beton getest is zal het geluid anders dempen zodra het op een hout wordt toegepast. Betonnen vloeren hebben immers andere eigenschappen dan houten vloeren.

Zwevende dekvloer problematisch

Bij een zwevende dekvloer kan een extra demping vaak zelfs niet eens gerealiseerd worden. Het is namelijk gebleken dat als boven op een zwevende dekvloer nog een tweede geluiddempende laag wordt gelegd, de effecten niet altijd even goed uitpakken; er kan zelfs versterking van het geluid optreden. De geluiddemping die gerealiseerd kan worden is dus afhankelijk van de vloeropbouw. Een label dat duidelijk aangeeft hoe goed een product het geluid isoleert en in welke situatie, is dan ook een welkome ontwikkeling en kan foute toepassingen (en verwachtingen) voorkomen.

Nederlandse of Europese norm

Op de huidige markt voor ondervloerproducten worden twee verschillende aanduidingen gehanteerd :  ΔLlin en ΔLw. Beiden geven een verbetering van de contactgeluidisolatie aan bij toepassing van een ondervloer in combinatie met vloerbedekking, gemeten volgens NEN-EN-ISO 10140-3. Maar de wijze waarop gemeten wordt, verschilt. In Europa wordt standaard gebruik gemaakt van de ΔLw-aanduiding. Bij deze aanduiding wordt het geluid gemeten binnen een frequentiebereik van 315 tot 2500 Hz. In Nederland wordt echter een breder frequentiegebied gebruikt, namelijk vanaf 100 Hz. Hier is voor gekozen om ook lage geluiden mee te nemen. Deze lage geluiden dringen namelijk vaak verder en harder door in een constructie. Het gevolg is dat de gemiddelde waarde van ΔLlin lager uitvalt dan van ΔLw. Voor de Nederlanse norm (NEN) geldt alleen de ΔLlin. Iemand die niet voldoende bekend is met dit onderscheid kan in de veronderstelling zijn aan de 10 dB-eis te voldoen, maar in werkelijkheid deze niet halen. Dit probleem is door de komst van het sterrensysteem verholpen.

Sterren

Een product kan één tot vijf sterren krijgen. Op het label wordt de prestatie op zowel een betonnen als houten vloerconstructie weergegeven. Hierbij wordt vermeld bij welke ondervloer, vloerbedekking en vloerconstructie het product getest is. Een product met vijf sterren isoleert het best, een product met één ster isoleert nauwelijks. Hierbij vertegenwoordigt het aantal sterren een minimale ΔLlin: één ster geeft een minimale geluiddemping van 5 dB, twee sterren 7 dB, drie sterren 10 dB, vier sterren 15 dB en vijf sterren 20 dB.

geluiddemping, geluidshinder, vloer, ondervloer, harde vloerbedekking, contactgeluid

Het is niet nodig voor een producent om de geluiddemping van een product op een houten vloerconstructie te meten wanneer het al op beton getest is; op basis van metingen en statistieken mag volgens de NTA 5098 worden aangenomen dat de geluiddemping op hout één ster minder is dan bij beton. Een product dat op beton een geluiddemping van vier sterren heeft, heeft dus op hout slechts een demping van drie sterren. Als uit laboratoriumonderzoek blijkt dat een product op een houten constructie even goed presteert als op beton, dan kan het product voor hout alsnog hetzelfde aantal sterren krijgen.

De afspraak is gemaakt met een groot aantal fabrikanten van vloerbedekking en ondervloeren. Ook andere deskundigen, zoals de Nederlandse Stichting Geluidshinder hebben hier aan mee gewerkt. Een beheercommissie zorgt voor de afhandeling van vragen en klachten.

Aangezien het om een recente ontwikkeling gaat, zal het nog even duren voordat er producten op de markt zijn met het label.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.