Ga naar hoofdinhoud

Brandveilig in hout de hoogte in

De 73 meter hoge hybride woontoren HAUT in Amsterdam is nu in de afbouwfase.

Tot een hoogte van circa 20 meter levert bouwen in hout weinig risico’s op. Daarboven zijn aanvullende maatregelen nodig om de brandveiligheid te kunnen garanderen. Pascal Steenbakkers, specialist brandveiligheid bij Arup, deelt zijn visie over brandveiligheid in hoge houten gebouwen en legt uit waar de schoen wringt als het om brandrisico’s en regelgeving gaat.

Advies- en constructiebureau Arup was nauw betrokken bij de totstandkoming van de 73 meter hoge woontoren HAUT in Amsterdam, nu in de afbouwfase. Pascal Steenbakkers, brandspecialist bij Arup, benadrukt dat HAUT een hybride gebouw is. “Er zit een betonnen kern in en de vloeropbouw bestaat uit 160 mm hout met daar bovenop een laag beton die vooral akoestisch werkt. Maar in HAUT is wel meer dan 3.000 kuub hout verwerkt.”

Ondanks die ontzagwekkende hoeveelheid hout is HAUT volgens Steenbakkers even brandveilig als conventionele gebouwen die zijn opgetrokken uit beton, glas en staal. “Verschillende aanvullende voorzieningen borgen het veiligheidsniveau waardoor het minstens even brandveilig is als een betonnen gebouw.”

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *