Ga naar hoofdinhoud

Rekenmethode BENG beschikbaar

BENG

Voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw is de nieuwe rekenmethode NTA 8800 beschikbaar. De rekenmethode is van toepassing op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. De methode vervangt een aantal bestaande methoden voor nieuwbouw en bestaande bouw, namelijk NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3. NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m2).

De NTA bevat geen eisen aan de energieprestatie van gebouwen, maar is een bepalingsmethode waarmee wordt vastgesteld of aan de eisen wordt voldaan die worden opgenomen in wet- en regelgeving.

Europese richtlijn

Uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) volgt dat bouwaanvragen voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de BENG-eisen. De nieuwe methode is onder andere nodig om aan de Europese richtlijn te voldoen. Er zijn op diverse punten vereenvoudigingen doorgevoerd ten opzichte van de Europese normen om beter aan te sluiten op de Nederlandse situatie.

BENG-indicatoren

De energieprestatie van gebouwen wordt volgens de BENG-eisen aan de hand van de volgende drie criteria getoetst:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

De voorlopige BENG-eisen voor verschillende gebruiksfuncties zijn al enige tijd bekend. De voorlopige eisen voor woningen en woongebouwen zijn energiebehoefte ≤ 25 kWh/m2/jaar; primair fossiel energieverbruik ≤ 25 kWh/m2/jaar; aandeel hernieuwbare energie ≥ 50%. Deze nieuwe eisen zorgen ervoor dat het energiegebruik van een gebouw beperkt is en ten minste de helft van het energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.

Dit jaar is onderzocht of de eisen op een kosten optimaal niveau liggen. De uitkomst van dit onderzoek, en daarmee de definitieve eisen worden 20 november bekend gemaakt tijdens het ‘Congres Energieprestatie 2.0: De nieuwe bepalingsmethode energieprestatie gebouwen’.

Verder lezen:

Nieuwe BENG-eisen vragen om integraal ontwerp
Ontwerpvrijheid nieuwe BENG-eisen
Waarom BENG gegarandeerde spouwmuurkwaliteit vereist
BENG vereist goede uitvoering van isolatie
Duurzame huis van de toekomst legt nadruk op de schil
BENG-eisen te veel gericht op CO2-besparing

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *