Ga naar hoofdinhoud

TNO: zonwering bespaart 10% energie

Uit TNO-onderzoek blijkt dat buitenzonwering het onbekende wapen is om energie te besparen. Als in de ontwerpfase van de bouw zonwering direct wordt meegenomen, kan dit energiegebruik voorkomen. Bij toepassing van automatisch geregelde buitenzonwering gedurende de zomer, kan voor kantoren gemiddeld 19 procent op energie worden bespaard en voor woningen gemiddeld 7,5 procent.

Romazo, de branche-organisatie voor rolluiken, markiezen en zonweringsbedrijven, heeft TNO opdracht gegeven de energie-effecten van automatisch geregelde buitenzonwering voor verwarmen en koelen van voor Nederland representatieve gebouwtypen te onderzoeken.

Buitenzonwering
Uit het onderzoek van TNO blijkt dat het effect op de energiebesparing het grootst is als automatisch gereguleerde buitenzonwering alleen in de zomer wordt gebruikt. ’s-Zomers kan dan veel minder worden gekoeld. En als de automatische zonwering ’s-winters is uitgeschakeld, zorgt de zon voor de nodige opwarming, zodat op verwarming wordt bespaard.

Zonwering moet in de ontwerpfase bij de bouw worden meegenomen, aldus Romazo. Zonwering vormt nu helaas nog te vaak een sluitpost op de begroting. Het vaak zo dat als de problemen zich al hebben voorgedaan, zonwering in beeld komt als oplossing voor licht- en warmteoverlast.

Energiebesparing
Uit het TNO-onderzoek ‘Buitenzonwering en energiebesparing op verwarmen en koelen’ blijkt dat bij gebruik van automatisch geregelde zonwering alleen in de zomer, zonder andere zonwerende maatregelen energiebesparing mogelijk is van:

 • 3 tot 12 procent voor woningen
 • 4 tot 5 procent voor zorggebouwen
 • 9 tot 29 procent voor kantoren.
 • Zorggebouwen nemen een specifieke positie in, omdat zij een gemiddeld hogere temperatuur in de gebouwen hanteren.

  Serieuze plek
  Buitenzonwering verdient op basis van dit onderzoek een veel serieuzere plek in de bouwkolom, aldus Martin Straver, branchemanager van Romazo. Tot op heden lijkt het alsof zonwering ondersneeuwt in discussie over het gebruik van isolatiematerialen. Maar met deze cijfers in de hand, hoopt Romazo architecten en projectontwikkelaars ervan te overtuigen dat buitenzonwering moet worden meegenomen als één van de belangrijke energiebesparende maatregelen.

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *