Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Alle woonfuncties in inbouwelement woonmachine

De ‘woonmachine’, ontworpen voor jongerenhuisvesting De Rembrandt in Eindhoven, is een inbouwelement dat bijna alle woonfuncties combineert, zoals keuken, badkamer, toilet, kast, en die ruimte biedt voor een wasmachine en technische installaties.

“Opdrachtgever Wooninc. wilde een gebouw voor jonge mensen om middenin de stad te wonen en vroeg naar een jonge architect
binnen ons bureau. Het moest een andere manier van wonen worden met een eigen identiteit en afwijken van de standaard indeling van studio’s”, vertelt architect Maarten Castelijns van van aken architecten.

Prefab

Het Rembrandt complex bestaat uit 61 studio’s (40, 50 en 60 m2) en 15 appartementen (incl. 2 lofts), boven winkels op de begane grond. Castelijns plaatste de bouwkundige schacht van kalkzandsteen voor alle leidingen in het midden van de plattegrond en bouwde daar de andere functies rondom in een van houten plaatwerk te prefabriceren ‘woonmachine’ van 2,3 x 2,7 m. De aansluitingen waren hierdoor eenvoudig en de leidinglengtes kort.

De woonmachine is ontworpen op de beukbreedte van h.o.h. 5 meter (4,7 m netto) en op het oppervlak van de kleinste studio (40 m2). “We hebben het zo ontworpen dat er ook in de kleinste studio voldoende ruimte is om een bed te plaatsen, terwijl aan de gevelzijde het woonmatje aan de vereiste maten voldoet.”

Meer over dit systeem is te lezen in Bouwwerld 11 van 1 4 oktober 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.