Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wooncomplex als geluidsscherm

De geluidbelasting van spoor en A4 hebben een grote invloed gehad op het ontwerp van het wooncomplex De Paulinesymfonie in Rijswijk. Dat geldt voor het volume van het gebouw, de materialisatie en de detaillering. Het vormt tevens een geluidsscherm voor de achterliggende wijk.

Dove gevels

Het gebouw bestaat uit een langwerpig deel van 8 lagen en een hoogbouwdeel met 24 lagen en is aan de geluidbelaste zijde ontworpen met zogenoemde ‘dove’ gevels. Dat betekent een hoge geluidwerende isolatie en in principe geen te openen delen. Met name in het lagere gedeelte van het gebouw leidde dit tot bijzondere woningplattegronden. Om de woon- en slaapvertrekken niet aan de geluidbelaste zijde te situeren, is gekozen voor een brede en relatief ondiepe plattegrond, met aan de spoorzijde een galerijontsluiting. Aan deze dove zijde zijn ook de keuken, de sanitaire ruimten en een meter- en regelkast gesitueerd.

Glazen geluidsscherm

Om de akoestische doorbreking van de gevel te compenseren is er voor iedere voordeur een glazen geluidsscherm in de balustrade opgenomen. Maat en detaillering hiervan zijn zorgvuldig ontworpen en berekend op geluidwerende kwaliteiten. Zo mocht de open aansluiting aan boven- en onderzijde van het scherm maximaal 30 mm groot zijn. De heldere gelaagde glasplaten met een dikte van 8 mm (4 – 0,76 – 4) zijn onderling met peesrubbers dichtgezet.
De gevel zelf is voorzien van een akoestisch lattenwerk met open voegen waarachter een geïsoleerd hsb-element en een 10 cm dikke prefab betonwand zit (12 cm t.p.v. de kopgevel van de toren). De totale constructie weegt 2000 N/m2 waarmee de benodigde geluidwering van 40 dB wordt bereikt.

Proefnummer

Lees het hele verhaal over de Paulinesymfonie in Bouwwereld #3. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Wooncomplex als geluidsscherm

  • w. de gruijter

    Heeft u voor mij meer informatie [leverancier e.d] over de glazen dove gevels/glasschermen genoemd in bouwwerend 3-2012. bvd, Wim de Gruijter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.