Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Coulissenscherm weert geluid A10

In plaats van met een dove gevel of volledig gesloten galerij is het ook mogelijk om geluid te weren met verticale geluidsabsorberende lamellen. Deze vinding van Cauberg-Huygen wordt momenteel in twee projecten toegepast, waaronder de Laan van Spartaan langs de A10 in Amsterdam. Dit project was bij de ideevorming voor het coulissenscherm in 2003 al in beeld.

Het scherm bestaat uit verticale geluidsabsorberende lamellen die aan de gevel worden gehangen. Deze schermen de achterliggende gevel af van het geluid. Vuistregel daarvoor is dat geluidwering overeenkomt met zichtlijnen. Voor een gevel parallel aan de weg kan zo een geluidsreductie worden bereikt van circa 8 dB; voor een gevel haaks op de weg zelfs 13 dB, vertelt consultant Jan Hardlooper van Cauberg-Huygen.

Geperforeerd

De coulissen die Cauberg-Huygen ontwierp, zijn een meter diep en 20 cm dik, hebben een geperforeerd oppervlak, een vulling van geluidsabsorberend materiaal en een gesloten kern. Vanwege de daglichttoetreding is de hoh afstand 1 meter, waardoor dus 80 cm open ruimte resteert tussen de coulissen. “Die meter diepte van de lamellen is nodig vanwege de golflengte van het te weren geluid. Om golven tegen te houden moet het obstakel minimaal gelijk zijn aan de golflengte. Met een meter weren we geluid vanaf 250 Hertz, wat overeenkomt met het geluidsspectrum van wegverkeerslawaai. Het geperforeerd oppervlak en de isolatie voorkomen weerkaatsing waardoor het geluid alsnog om de lamellen heen zou gaan. De kern voorkomt dat geluid door de lamellen heen gaat”, legt Hardlooper uit. Voor al deze aspecten heeft Cauberg-Huygen de specificaties aangeleverd. De schermen voor het Amsterdamse project zijn vervolgens geproduceerd door Van Campen Aluminium, die veel ervaring heeft met het bouwen van geluidschermen langs wegen.

Proefnummer

Het hele verhaal over het coulissenscherm staat in Bouwwereld #4. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Coulissenscherm weert geluid A10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.