Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Architecten ontwerpen door ondanks coronacrisis

HAARLEM – Het min of meer gedwongen thuiswerken, komt architect Joeri van Ommeren momenteel best goed uit. Hij is pas geleden voor de tweede keer vader geworden. Zijn dagelijkse aanwezigheid thuis komt dus goed van pas.

Van Ommeren staat aan het hoofd van VO-A, zijn architectenbureau in Amsterdam, en de Corona-quarantaine bezorgt hem de nodige hoofdbrekens. “Iedereen deelt plaatjes over webcammen en Zoom. Heel leuk. Het levert een nieuw soort dynamiek op, maar de echte uitdaging is hoe je de creatieve processen binnen je bureau borgt. Waar je normaal gesproken op kantoor het werk verdeelt en tussendoor steeds onbewuste afstemmingsmomentjes hebt met je creatieve team valt dat nu weg. Zeker in de eerste week zaten mijn twee rechter handen thuis. Ze waren wel met hun werk bezig, maar het voelde niet goed. Ze vonden hun werk niet leuk, het resultaat was zichtbaar minder sterk, maar ze wisten niet wat de oplossing zou zijn.”

Vaak van werk wisselen

De oplossing was dat de dames gedurende de dag vaak van werk wisselen waardoor er veel doelbewuste communicatie is in plaats van een hele dag of een paar dagen op je eigen project zitten en onbewust communiceren. “We zoeken als bureau dus veel actiever onderlinge afstemming op door regelmatig werk van elkaar over te nemen. Dat werkt heel goed. Dat is de les die we leerden van gedwongen thuiswerken. Wat ook helpt, is een bos bloemen naar je medewerkers sturen om de thuiswerkplek op te fleuren. Daarnaast voer ik als directeur van een architectenbureau veel afstemmingsoverleg. Een uur in de auto, een uur vergaderen en een uur terug. Nu heb ik met veertig minuten digitaal overleg de problemen ook opgelost en hou ik tijd over voor m’n pasgeboren zoon.”

Naar de traiteur

Waar hij verder voor zorgt, is van de lunch een feestje maken. “Ik wandel tussen de middag in Haarlem naar de traiteur en haal wat lekkers. Zo help je die jongens ook uit de brand. Als je dan toch met je gezin thuiszit, kan je het maar beter gezellig maken en van elkaars gezelschap genieten. Dat kan best uit, ik heb nu nauwelijks reistijd meer.”

thuiswerken

“Zoek uit hoe opdrachtgevers thuiswerken”

ROTTERDAM – Voor Daniël Depenbrock van KAW uit Rotterdam komt thuiswerken niet als een verrassing. Het overgrote deel van het bureau werkte al vanuit huis. Nagenoeg alle werkzaamheden zijn een jaar geleden als een schil rondom het bureau in Teams ondergebracht. Sindsdien is er bijna geen intern e-mail verkeer meer en ook professioneel appen is in de ban gedaan.

KAW beschikt over een groot pand met heel veel grote kamers. Als iemand om wat voor reden dan ook echt niet kan thuiswerken, dan mag hij of zij naar kantoor komen. Om te voorkomen dat er meerdere mensen in één ruimte gaan zitten wordt van te voren overlegt wie wanneer en waar gaat werken.

Sharepoint en Teams

KAW startte een jaar geleden een project waarbij alle projectbestanden en andere werkzaamheden rond Teams georganiseerd werden, zegt Depenbrock. “We werkten al met Sharepoint en nu blijkt dat het programma heel goed met Teams samengaat. We kunnen nu altijd al overal bij al onze bestande. Vlak voordat de Coronacrisis begon, hebben we al onze ontwerpbestanden in de Cloud ondergebracht. Achteraf zijn we heel erg blij dat we de boel al begin dit jaar hadden geïnstalleerd. Dat merken we zeker in deze dagen. Alle medewerkers kunnen vanaf hun thuiswerkplek productief zijn.”

Kunnen improviseren

KAW probeert zoveel mogelijk om ook met haar opdrachtgevers via Teams te communiceren. “Dat lukt eigenlijk best goed. Zo vergaderde ik gisteren nog met drie mensen tegelijk. Twee daarvan waren op het scherm aanwezig. Bij eentje lukte dat niet, maar die heb ik op de speaker ernaast gezet en zo kon ook hij meedoen aan de vergadering. Als je een beetje kunt improviseren, kom je er technisch steeds wel uit. Belangrijk is wel dat je van te voren uitzoekt hoe je opdrachtgevers online werken zodat je efficiënt met elkaar aan de slag kunt. Soms kost dat even tijd omdat nog lang niet iedereen gewend is aan werken met Teams. Als je er de mankracht voor hebt, loont het iemand van het bureau vrij te maken om opdrachtgevers op dat vlak wegwijs te maken.

Lopende opdrachten

Op de korte termijn maakt Depenbrock zich geen zorgen. KAW heeft meer dan genoeg lopende opdrachten. Wat hij spannender vindt , is of er in de maanden mei en juni voldoende beweging komt in de organisaties om ook weer nieuwe opdrachten te gunnen. “Gebeurt dat niet dan gaan we dat in de tweede helft van het jaar echt voelen. Op de heel korte termijn gaat het dus goed, maar als ik iets verder vooruit kijk, dan zijn de onzekerheden best groot. Ik ben in elk geval blij dat ik architect en geen kapper of standbouwer ben.”

Thuiswerktips

  • Maak duidelijke afspraken maken met je gezinsleden wanneer je niet gestoord mag worden.
  • Inventariseer van te voren of je via Teamwork of een ander programma kunt communiceren met je opdrachtgevers en biedt waar mogelijk de helpende hand.
  • Durf te improviseren als het om thuiswerken gaat.
  • Stuur bijvoorbeeld een bos bloemen om de thuiswerkplek op te fleuren.
  • Maak van de lunch een feestje. Als je dan toch thuis met je gezin bent, kan je het maar beter gezellig maken samen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.