Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Betonkernactivering in staalplaatbetonvloer

Architectenbureau cepezed ontwierp voor The European Space Innovation Centre in Noordwijk een bedrijfsverzamelgebouw onder een gekromd dak. Daarbij is een opvallende keuze gemaakt voor snelle betonkernactivering in een staalplaatbetonvloer.

Architect Hans Cool vertelt dat hoog is ingezet op een ontwerp waarbij klimaat- en luchtregeling zo veel mogelijk in de bouwkundige constructie zijn geïntegreerd. Het ontwerp is volledig 3D in BIM opgezet. De integratie leidde onder meer tot de keuze voor betonkernactivering. Maar cepezed wilde niet het reguliere, traag reagerende systeem. “We wilden een lichte vloerconstructie met weinig warmteaccumulatie.” De keuze viel op een Comflor staalplaatbetonvloer (met 70mm betondekking op de 210mm hoge ribben), met de leidingen voor betonkernactivering zo dicht mogelijk op de staalplaat. Daardoor gaat de staalplaat zelf werken als stralingsoppervlak. En dat maakt het systeem dus veel sneller dan reguliere betonkernactivering. Ook kon dit systeem worden toegepast in het dak, terwijl de staalplaatbetonvloer op zichzelf heel geschikt bleek voor het maken van een gebogen dak.

De onderzijde van de staalplaatbetonvloer is vanwege deze benutting in het zicht gebleven. Leidingen voor elektra en data en dergelijke zijn daar onder opgehangen in kabelgoten met vrijwel de zelfde uitstraling als de staalplaatbetonvloer. Verlichting is rechtstreeks aan de onderzijde van deze kabelgroten gemonteerd.

Lees meer over dit project in Bouwwereld 12. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Betonkernactivering in een staalplaatbetonvloer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Betonkernactivering in staalplaatbetonvloer

  • Selwyn Pruis

    Er is ook een actieve Comflor staalplaatbetonvloer opgenomen in ISSO 85 (bouwdeelactivering). Niet in dezelfde constructie als dak, maar als tussenvloeroplossing.

  • Hier is derhalve GEEN sprake van >>betonkern activering<<. De kern is het HART van de constructie, de periferie is dat beslist niet. Hier is spraken van OA of BOA, (beton) oppervlakte activering. Overigens een (niet onbekend) slim idee.
    Waarschijnlijk uitgevoerd met slangen; er zijn daarvoor andere methoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.