Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouw heeft massaal bijscholing nodig voor 2020

Om de duurzaamheidsdoelstellingen van 2020 te halen moeten 150.000 tot 225.000 vakmensen in de bouw- en installatiesector zich extra scholen en trainen. Dit stelt BuildUpSkillsNL (BUS-NL) in de vandaag gepresenteerde Roadmap over dit onderwerp. Bottleneck is volgens BuildUpSkillsNL – een consortium van diverse instituten zoals SBR, Fundeon, Hibin en ISSO – dat het opleidingssysteem in ons land niet flexibel genoeg is ingericht om snel stappen te maken. Daarom moet nu worden begonnen met het aanpassen van de onderwijs- en trainingsprogramma’s.

Duurzaam en energieneutraal bouwen vraagt om andere vaktechnische kennis van vakmensen dan wat nu wordt geleerd in het vakonderwijs. Zo vragen nieuwe technieken als betere isolatie, warmtepompen, zonne-energie of laag temperatuur verwarming om nieuwe vaardigheden en specialistische beroepen als  ‘bouwplaatsmonteur prefab daken’, ‘specialist gevelbetimmering’ of ‘specialist domotica’. Zonder deze nieuwe beroepen zou de bouwsector in Nederland niet in staat zijn om de meest innovatieve technieken toe te passen. Werkgevers in de bouw- en installatiesector geven zelf ook in een onderzoek aan dat tussen de 35% en 54% van hun medewerkers extra training of opleiding nodig heeft om de Europese doelstelling te halen.

Koplopers

Een kleine groep bedrijven in de sector is al wel bezig met het gericht en extra scholen van hun medewerkers. De kennis die daarmee is opgedaan, zo geeft de Roadmap aan, kan gebruikt worden om de kwalificatiedossiers en de bijbehorende  beroepscompetentieprofielen al aan te gaan passen zodat er niet een te groot gat zal ontstaan tussen wat de markt nodig heeft en wat het onderwijs biedt. 

Aanstaande donderdag vindt de werkconferentie ‘Bouwen aan het vakmanschap van morgen’ plaats in het Bouw & Infrapark in Harderwijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Bouw heeft massaal bijscholing nodig voor 2020

  • Leon

    De bouw heeft die bijscholing NU al nodig. Zaken als kierdichting zijn al jaren een hot item, dat wordt met de scherpere normen alleen maar belangrijker. En dan kun je je kierdichting nog zo duidelijk op tekening zetten, voor je het weet wordt er weer ergens een gaatje geboord voor het één of ander en weg is je luchtdichtheid. Dat kun je een bouwvakker ook niet kwalijk nemen, die doet ook gewoon naar eer en geweten z’n werk. Maar het is wel een stukje onwetendheid dat voor veel problemen kan zorgen.

  • van Koll

    Wil dat zeggen dat de Poolse bouwvakker ook wordt aangemeld voor de nosige opleidingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.