Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouw worstelt met regelgeving brandveilige doorvoeren

Het maken van brandveilige doorvoeren blijkt in de praktijk behoorlijk lastig. Precies 80% van de deelnemers van het webinar ‘De gaten in het brandcompartiment’ heeft moeite met het toepassen van de regelgeving hieromtrent. Ongeveer een derde deel van die groep laat het altijd aan een expert over om de brandveiligheid van leidingdoorvoeren te beoordelen. Voor slechts 9% is de regelgeving gesneden koek.

Dat het in de praktijk heel vaak fout gaat, bleek uit de voorbeelden en foto’s die de drie sprekers van het webinar aandroegen. Deze sprekers waren Johan Bijvank, docent aan de Brandpreventie Academy, Folkert van der Ploeg, coördinator brandonderzoek brandweer regio Twente, en Pascal van den Heuvel, Technical engineer HVAC & Fire Protection bij ROCKWOOL BV. Het webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia, in samenwerking met ROCKWOOL®.

Met name de foto’s die Folkert van der Ploeg toonde, spraken duidelijke taal. Ze lieten het verschil zien tussen de gevolgen van een brand bij een goed uitgevoerde compartimentering en een brand bij een compartimentering met fouten. Behalve branduitbreiding trad er via leidingen en doorvoeringen ook forse rookschade op in andere brandcompartimenten.

Naar verwachting

De meeste deelnemers van het webinar schrokken er niet echt van. Ruim de helft van deze bouwprofessionals (53%) gaf aan dit wel te hebben verwacht. Niettemin deelden ze in ruime meerderheid de inschatting van Johan Bijvank dat de markt de afgelopen jaren kwaliteitsbewuster is geworden. 77% van de kijkers was het daar mee eens, maar constateerde ook dat het nog wel onvoldoende is.

Pascal van den Heuvel ging in zijn bijdrage in op hoe brandveiligheid van leidingdoorvoeringen getest wordt en hoe deze oplossingen wel en niet mogen worden toegepast. “Want in de praktijk wijkt 80% van de situaties af van wat getest is. Dan moet je wel weten of die afwijking valt binnen de regels.” Dat is lang niet altijd heel simpel te beoordelen, gaven zowel Pascal als Johan aan. In zijn bijdrage wees Johan er ook op dat aan de regelgeving een nieuwe brandklasse en rookklasse is toegevoegd betreffende leidingisolatie en kabels. In de extra beschermde compartimenten is een rookklasse S1 vereist; in alle andere compartimenten S2.

Advies

Het belangrijkste advies dat Pascal de deelnemers van het webinar wilde meegeven was dan ook: vraag advies voordat je begint. “Advies is gratis en als je het achteraf moet afbreken en overdoen, gaat het veel geld kosten.” Johan Bijvank sloot zich daar bij aan. “Onderschat dit vakgebied niet en zorg dat je de juiste kennis hebt of bij de juiste bronnen haalt.” Folkert van de Ploeg gaf tot slot de deelnemers mee om vooral op te letten bij werkzaamheden. In aanvang zijn veel doorvoeringen wel goed uitgevoerd, maar als later leidingen worden veranderd of toegevoegd, wordt de brandveiligheid vaak vergeten, zo is zijn ervaring.

Het webinar ‘De gaten in het brandcompartiment’ is na inschrijving gratis terug te kijken.

Bekijk ook het webinar “Brandveilig verduurzamen bestaande gebouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.