Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandwerendheid kanaalplaatvloeren moet beter

De Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN) adviseert in een brief een aantal nieuwe maatregelen die ontwerpers van kanaalplaatvloeren moeten nemen om de brandwerendheid van de vloeren te vergroten. Dit geldt met name voor vloeren met een toplaagdikte van 50mm en meer.

De maatregelen zijn het gevolg van een door de bond geïnitieerd onderzoek naar de krachtwerking in kanaalplaatvloeren bij brand. Het advies is een vervolg op en vervangt een eerder – in november 2009 – gegeven advies met bijbehorende maatregelen

Lloydstraat

Aanleiding voor het onderzoek is de brand in 2007 en de daarbij ontstane schade aan beton in een parkeergarage onder een appartementencomplex aan de Lloydstraat in Rotterdam. Om helder te krijgen of het hier om een incident ging, gaf BFBN destijds de opdracht aan TNO, Efectis Nederland en de Stichting Expertisecentrum Bouw (ERB) om een onderzoek te doen. Dat leidde in november 2009 al tot extra maatregelen.

Scheuren

Inmiddels is vervolgonderzoek gedaan door TNO, Efectis Nederland, Adviesbureau ir. J.G. Hageman, ERB en DGMR. Dit richtte zich op de krachtwerking in de kanaalplaatvloer onder invloed van temperatuurverhogingen, het mogelijk ontstaan van horizontale scheuren in de dammen van de kanaalplaat. Conclusie is dat problemen kunnen ontstaan bij kanaalplaatvloeren met een toplaag dikker dan 50mm. Bij brand kan de bovenzijde van zo’n vloer onvoldoende vervormen, waardoor de onderschil kan losscheuren.

Maatregelen

De onderzoekers zien nog niet alle vragen beantwoord, maar vinden dat de voorgestelde maatregelen de problemen voldoende moeten kunnen ondervangen. Dit zijn o.a. het doen van een risicoanalyse volgens NEN-EN 1991-1-7, het realiseren van een tweede draagweg, toepassen van een sprinklerinstallatie of maatregelen ter beperking van de temperatuur tot 200 graden Celcius. De volledige brief van BFBN is hier te downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Brandwerendheid kanaalplaatvloeren moet beter

  • Mijn ervaring is dusdanig dat niet alleen kanaalplaatvloeren nadere aanvullingen moeten krijgen maar ook de activiteiten van KOMO/KIWA zelf.De waarde van het attestensysteem is soms zeer twijfelachtig.

  • Jaap van den Bosch

    Zijn dit allen vloeren die onder een komo attest zijn geleverd??, als dit zo is, wat is dan nog de waarde van zo’n attest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.