Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Circulair bouwen bij Alliander-kantoor

Wat te doen met verouderde jaren 70-kantoren? Alliander koos met het consortium VolkerWessels Vastgoed/RAU voor een circulaire aanpak met 80 procent hergebruik. Niet alleen de gebouwen, maar ook kabelhaspels, constructiedelen en plafondplaten vonden nieuwe toepassingen onder een opvallend golvend dak.

Circulaire aanpak

Alles is tijdelijk. Dat is een van de universele waarheden die architect Thomas Rau als uitgangspunt nam bij de huisvesting van Alliander. Een andere belangrijke is: De aarde is een gesloten systeem. Er komt niets bij. De middelen zijn eindig. Maar de gevolgen zijn permanent. Het antwoord hierop is: circulair bouwen. Volgens Rau is dat het faciliteren van de permanente gevolgen van de tijdelijkheid der dingen. Ingewikkeld? Nee, maar alle keuzes die je bij een bouwproces maakt, komen in een ander daglicht te staan. Daarvoor is een fundamenteel andere houding nodig. Aan bestaande duurzaamheidskeurmerken heb je dan ook niet zoveel, want die stimuleren je om oude fouten te herhalen, vindt Rau.

Met Alliander is hij het experiment aangegaan om juist nieuwe fouten te maken. Zo ontstond een op circulariteit gebaseerd bouwplan waarbij vijf bestaande panden en één nieuwe zijn samengevoegd onder een ultralicht dak. Zo’n tachtig procent van de bouwmaterialen is eerder gebruikt. Zoals het sloophout op de gevels en de teruggeplaatste plafonds en wc-potten. Dat vroeg om onorthodoxe keuzes. Rau: “Het gaat niet om het duurzaamste gebouw, dan ben je zo weer ingehaald. Maar het is het eerste gebouw met tachtig procent circulariteit.”

Maximaal hergebruik

Kern van de vraag was het faciliteren van de tijdelijkheid door hergebruik, nu en in de toekomst. Rau: “Meer dan tachtig procent van de materialen, componenten of producten hebben een tweede leven gekregen. Iedereen denkt na over het eerste leven, maar wij wilden het tweede erin betrekken. Dus we hebben onder andere alle deuren, al het sanitair en de plafondplaten er uitgehaald voor hergebruik. Ook gesloopt beton is vermalen en als toeslagstof toegevoegd aan nieuwe constructies. We hebben wat op locatie was zoveel mogelijk op locatie gehouden.

Het hele artikel over de nieuwe huisvesting van Alliander staat in Bouwwereld 9, die 25 september verschijnt.

Dit artikel valt onder het Premium deel van Bouwwereld.nl, daar is ook de online versie van het vakblad Bouwwereld te lezen.

Interesse in een (proef)abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.