Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Definitief Klimaatakkoord gepresenteerd

Het kabinet heeft op 28 juni het definitieve Klimaatakkoord gepresenteerd. Voor de bebouwde omgeving is het akkoord in grote lijnen gelijk gebleven ten opzichte van voorstel van 10 juli 2018. Wel is er een definitieve keuze gemaakt voor de verhoging van de energiebelasting.

In het concept Klimaatakkoord was nog sprake van twee varianten die het PBL en CPB nog moesten doorrekenen. Het kabinet heeft uiteindelijk gekozen voor de variant waarbij het energiebelastingtarief van de eerste schijf (0 – 5.000 m3 verbruik per jaar) met 4 cent per m3 toeneemt in 2020 en 1 cent in de daarop volgende 6 jaren – een toename van 10 cent in totaal.

De overheid wil de extra inkomsten als gevolg van de belastingverhoging gebruiken om de belastingvermindering op elektriciteit van de eerste schijf (0 – 10.000 kWh verbruik per jaar) mogelijk te maken. Ook zal de belasting op energie in het algemeen verlaagd worden. Opvallend genoeg noemt het definitieve Klimaatakkoord niet concreet wat deze verlagingen zijn. In het concept was nog sprake van een verhoging van de algemene belastingvermindering met 65 euro en een verlaging van de energiebelasting van 0,5 cent per jaar tot 2030.

Lees hier welke gevolgen het klimaatakkoord nog meer heeft voor de Bebouwde omgeving.

Reactie Bouwend Nederland

Bouwend Nederland onderschrijft de doelstellingen van het akkoord om in 2030 bijna de helft minder CO2 uitstoot te realiseren dan in 1990. Verder zijn ze van mening dat met de plannen kan het kabinet een belangrijk startschot geven is voor opschaling van de energietransitie.

Wel wijst de ondernemersorganisatie erop dat het Klimaatakkoord veel procesafspraken bevat, en dat het van belang is dat de condities voor handelen geregeld worden voor partijen die aan de lat staan.

Lees hier het definitieve Klimaatakkoord.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.