De drijvende woning Autarkhome heeft een passiefhuiscertificaat en is volledig zelfvoorzienend. Een aansluiting met de kade is dus niet meer nodig. De Autarkhome, een ontwerp van Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten, zal straks in serie worden geproduceerd. De EPC van de ark bedraagt slechts 0,1. Dit wordt ondermeer mogelijk gemaakt door viervoudig watergebruik, een eigen energieopwekking en een innovatief bouwsysteem. Bewoners kunnen zelf het uiterlijk en de inzet van duurzame technieken bepalen.
Isolatie en ventilatie
De ark wordt geïsoleerd door een 55 centimeter dikke tempex muur en kozijnen met driedubbel glas. Het huis is kierdicht gebouwd. Er is een ventilatiesysteem dat iedere kamer van frisse lucht voorziet. De frisse lucht wordt met de verbruikte, warme lucht verwarmd voordat ze een kamer in wordt geblazen.
(Her)gebruik water
In het huis bevindt zicht een watertank voor 4.000 liter. Door zonnecollectoren op het dak blijft dit water op een temperatuur van 70 tot 80 graden. Via een filtersysteem levert de tank zowel grijs water (voor bijvoorbeeld de afwasmachine en de vloerverwarming) als hoogwaardig drinkwater. Omdat het water al warm is, hoeft een was- of vaatmachine geen water meer te verwarmen. Afvalwater wordt geloosd in de Maas, maar niet voordat het gereinigd is met een ingebouwd filtersysteem. Het water wordt in een tank onder in de Autarkhome tot 80% verschoond.
Zonne-energie
Op het dak van de woonark zitten 24 zonnepanelen. De energie die daarmee wordt gegenereerd, wordt opgeslagen in 24 accu’s. Deze accu’s bevatten voortdurend voldoende elektriciteit voor vier dagen voor een gezin met normaal verbruik. In de woonkamer bevindt zich een paneel waar de opbrengsten van de zonne-energie bekeken kunnen worden.
Een modelwoning is tot oktober te bezoeken op de Maas ter hoogte van Stiphout in Maastricht.
[…] Klik hier voor een fotoserie. […]
@Rob van Scheppingen
Contactgegevens en openingstijden zijn hier te vinden: http://www.autarkhome.nl/contact/
Ik zou dit huis graag een keer bezichtigen, ik neem aan dat het niet altijd open is, heeft iemand voor mij de contactgegevens van de beheerder
Ik wil even reageren op de reactie van B.T. en het feit dat wordt gesteld dat het niet uit te houden is in BlueCasco. Op het terrein van Heembeton staat een modelwoning en deze wordt volledig gemonitord door de universiteit van eindhoven. Juist om in de praktijk te meten hoe comfortabel een zeer goed geisoleerde woning (rc 10) met betonkernactivering is. Al deze meetresultaten zijn openbaar.
De bevindingen van vorige zomer waren erg positief. Van juli tot november lag de temperatuur 99% van de tijd in het comfortgebied tussen de 30 en 70% RV en een temperatuur tussen de 20 en 24 graden celsius.
Zoals gezegd zijn de meetresultaten openbaar. De rapporten van de TU zijn op te vragen via deze link: http://www.bluecasco.nl/meetresultaten_formulier
Dit gebouw lijkt een beetje op het BlueCasco van Heembeton. Ik vraag me af of het in de zomeravonden en met visite nog wel uit te houden is in zo’n thermoskan. In het BlueCasco was dit namelijk niet het geval. Daarbij vraag ik me af wat de levensduur is van de zonnepanelen en de bijbehorende accu’s en wat ze ermee doen als die levensduur verlopen is. bij BlueCasco gaven ze daar geen antwoord op. Mooi dat er een keer wordt nagedacht over een volledig zelfvoorzienende woning.
In Friesland, Gemeente Dantumadeel, bij Rinsumageest, op het Eeltjemeer (ca 100ha), worden op het ogenblik mogelijkheden hiervoor gecreerd.
Mooi dat we in Nederland zover zijn dat dergelijke drijvende woningen gebouwd kunnen worden. Blijkbaar ook al in serie. Minder mooi is dat tot nu toe het probleem is dat er geen ligplaatsen gecreëerd worden.
Vooreerst gefeliciteerd met deze prestatie. Ik vroeg mij echter af wat het voordeel is om drijvend te bouwen?
Waarom muren van 55cm tempex, als dat met een veel dunnere hoogwaardige plaat ook kan? Bespaar je wel fors ruimte in het casco.