Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste fundering van geopolymeerbeton in Boekel

De eerste fundering van geopolymeerbeton in Nederland komt in Ecordorp Boekel. Het toegepaste beton is een ontwikkeling van SQAPE. Het gebruik van geopolymeren als bindmiddel in plaats van cement kan de CO2-uitstoot ten opzichte van traditioneel beton met 80% verminderen.

Er is veel mogelijk op het gebied van duurzaam bouwen, maar het vinden van de meest ‘groene’ fundering blijft een lastig punt. Hier komt gelukkig verandering in. Groene bouwer ECO+BOUW gebruikt geopolymeerbeton voor de funderingen van Ecodorp Boekel en zorgt zo voor een forse vermindering van de CO²-uitstoot ten opzichte van het gebruik van traditioneel beton. Deze innovatieve oplossing levert zo een belangrijke bijdrage aan het beperken van de totale CO²-footprint van de bouw van Ecodorp Boekel.

Lees ook:

Duurzame alternatieven

Voor vrijwel alle bouwmaterialen bestaan tegenwoordig uitstekende duurzame alternatieven. In Ecodorp Boekel bouwt ECO+BOUW bijvoorbeeld houten draagconstructies (houtskeletbouw) met vloeren van kruislaaghout (cross laminated timber), isoleert het de woningen met hennepvezels, gerecycled katoen en vlas en werkt ze af met natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen. Een essentieel onderdeel van een woning, de fundering, bleef tot nu toe echter een berucht struikelblok op het gebied van duurzaam bouwen. Het vertrouwde, traditionele beton lijkt onmisbaar om een constructie te maken met genoeg draagkracht en vochtbestendigheid. Bij dit traditionele beton vormt cement, dat verantwoordelijk is voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO²-uitstoot, echter een belangrijk ingrediënt als bindmiddel. Dat moet dus anders.

Cementloos beton

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Zo wist het bedrijf SQAPE door het gebruik van ‘geopolymeren’ als bindmiddel in plaats van cement, de uitstoot tot een hoogte van maar liefst 80% (afhankelijk van de toepassing en omstandigheden) te verminderen. De firma A. Jansen BV uit Son, gespecialiseerd in het verduurzamen van de betonproductie, kwam met het idee om het innovatieve geopolymeerbeton Ramac (op basis van SQAPE-technologie) als fundament voor de woningen van Ecodorp Boekel te gebruiken. Na de succesvolle toepassing van dit materiaal bij fietspaden en autowegen, krijgt Ecodorp Boekel nu een primeur met de eerste fundering van geopolymeerbeton in Nederland; de meest duurzame oplossing van dit moment.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.