Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste LEED Platinum certificaat voor TransPort


Amsterdam Airport Schiphol heeft het LEED Platinum certificaat voor duurzaam bouwen toegekend gekregen voor kantoorgebouw TransPort op Schiphol-Oost. Het is voor het eerst dat de United States Green Building Council (USGB) dit internationale certificaat uitreikt aan een Nederlands gebouw.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het internationale duurzaamheid-keurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op vijf milieuthema’s: duurzame locatie; efficiënt gebruik van water; energie en sfeer; materialen en middelen en kwaliteit van het binnenmilieu. TransPort is op het hoogste niveau ‘Platinum’ gewaardeerd.

Gerenommeerd
“Drie jaar geleden zijn we gestart met de ontwikkeling van TransPort met de ambitie om volgens de hoogste internationale standaard een commercieel en duurzaam kantoorgebouw te realiseren. We zijn trots dat onze inspanning beloond is met dit internationaal gerenommeerde certificaat. Dit is vrij uniek. LEED Platinum was nog niet eerder toegekend in Nederland en zelfs op Europees niveau betreft het het derde certificaat op Platinum niveau.

We zijn ook zeer verheugd dat transavia.com en Martinair zeer tevreden zijn over hun nieuwe duurzame hoofdkantoor. We investeren veel in duurzaamheid en een prettig vestigingsklimaat, belangrijke onderdelen van de strategie van Schiphol”, aldus Maarten de Groof, directeur van Schiphol Group.

LEED
LEED staat voor ‘The Leadership in Energy and Environmental Design’. Het is een methode voor het beoordelen van de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. De methode is ontwikkeld door de U.S. Green Building Council (USGBC), een non-profit organisatie waarin alle sectoren van de bouw zijn vertegenwoordigd.

De wereldwijde inspanning om duurzaam vastgoed te realiseren zijn groot. Er zijn wereldwijd 6.326 projecten LEED gecertificeerd, waarvan 1.458 Certified, 2.066 Silver, 2.432 Gold en 371 Platinum (peildatum: december 2010). Van deze 371 Platinum projecten staan er 7 in Europa, waarvan 3 (inclusief TransPort) nieuwbouw kantoorprojecten. De andere kantoorprojecten met Platinum zijn te vinden in Duitsland en Finland.

Transport heeft in april 2010 ook het eerste BREEAM-NL certificaat voor duurzaam bouwen toegekend gekregen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.