Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energie winnen uit stalen damwanden

Door warmtewisselaars achter stalen damwanden aan te brengen kan er warmte worden gewonnen uit het langsstromende water en de bodem. Hierdoor is de damwand mogelijk een bron van warmte en koude voor nabijgelegen bebouwing, zonder dat je naar bronnen hoeft te boren of een warmtewisselaar in een kanaal of rivier zou moeten plaatsen. Nadat de haalbaarheid van deze energietoepassing in kademuren is onderzocht, wordt de techniek nu in de praktijk getest en gedemonstreerd in het Zuid-Hollandse Zweth.

Het onderzoek is een initiatief van een consortium, bestaande uit o.a. Geotechnisch adviesbureau CRUX Engineering, TU Delft, TU Eindhoven en de Groep Duurzame Energie.

Haalbaarheidsstudie

Bij de haalbaarheidsstudie naar deze nieuwe manier van energieopwekking onderzocht het consortium onder meer of de warmteverandering van de damwanden niet nadelig zou zijn voor de grondkerende functie van de damwanden. Ook moest de studie duidelijk maken of er een interessant exploitatiemodel te maken is. De eerste onderzoeksfase is positief afgesloten. Dat betekent dat de projectpartners een pilot konden gaan uitvoeren. In een praktijkopstelling in De Zweth wordt de techniek nu gedemonstreerd.

Lees ook:

Subsidieregeling

Damwandleverancier Gooimeer bv, licentiehouder voor het patent in Nederland, heeft zich aangesloten bij de praktijktest. Daarnaast wisselt het consortium kennis uit met Duitsland waar al twee vergelijkbare projecten met positieve resultaten lopen. 

Dit project is financieel geholpen vanuit de subsidieregeling Topsector Energiestudies (TKI Urban Energy programmalijn 3: Fysieke integratie Multifunctionele Bouwdelen) en de SBIR (‘Small Business Innovation Research’) Energietransitie Vaarwegen van de Provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Veel potentie

Mocht de pilot succesvol zijn, dan heeft het concept veel potentie. Nederland heeft de hoogste damwanddichtheid ter wereld, wat betekent dat er voldoende mogelijkheden zijn om op een duurzame wijze warmte te winnen.

Bekijk hier het filmpje van Topsector Energie:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.