Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Esprit achter opvallende gevel

Esprit Benelux heeft in Amstelveen een nieuwe hoofdkantoor in gebruik genomen. Opvallend zijn de schuine lijnen in de gevel en de gevelbeplating, waarin met noppen en perforaties een patroon is aangebracht. Bekkering Adams wilde er een opvallend pand van maken zonder dat het schreeuwerig werd.

De gevels hellen licht achterover. Daardoor konden ze worden aangemerkt als dak. Voor de bovenzijde gold daardoor bestemmingsplanmatig de nokhoogte, in plaats van de (lagere) goothoogte.

Open en gesloten
De schuine lijnen in de gevel komen voort uit functionele eisen: grote openheid ter plaatse van het restaurant en meer geslotenheid ter plaatse van de interne showrooms.

De gevels zijn opgebouwd met rechte betonnen borstweringen, met daarboven een vliesgevel die doorloopt tot de onderkant vloer. De schuine lijnen zijn gemaakt middels schuine tussendorpels in deze vliesgevel (zie foto 1).

Gevelpanelen
De gesloten geveldelen zijn bekleed met een 3 mm dik aluminium paneel in cassettevorm, dat is voorzien van perforaties en noppen. Deze panelen lopen in één geheel door voor zowel de gesloten delen van de vliesgevel als de betonnen borstwering.

De panelen zijn voorzien van zowel noppen als perforaties. Alleen noppen – die vooral van dichtbij zichtbaar zijn en zich aftekenen als grijstinten – zou te subtiel zijn. Alleen perforaties – die zich aftekenen als zwarttinten en ook van veraf zichtbaar zijn – zou te zwaar worden.

De panelen zijn geproduceerd door VPT Versteeg; de gevel is gebouwd door Vorsselmans (B).

Foto’s: Juliette Bekkering, VPT Versteeg en Ruben Schipper

Meer over deze gevel is te lezen in Bouwwereld 14 van 17 december 2010. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan van dit themanummer over gevels.

Het patroon in de beplating bestaat uit perforaties en reliëf
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.