Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gasnet geschikt voor waterstof

Het gasnet is relatief eenvoudig geschikt te maken voor de distributie van waterstof. Dit blijkt uit een onderzoek van Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland. Waterstof kan een alternatief zijn voor aardgas of groen gas in wijken waar elektrische warmtepompen (all-electric) of een warmtenet geen oplossing zijn.

Of waterstof in Nederland werkelijk toekomst heeft, is nog onduidelijk. De netbeheerders staan ervoor open de mogelijkheden van waterstof samen met andere partijen, verder te onderzoeken. Recentelijk heeft Kiwa ook aangegeven toekomst te zien in waterstof. De Waterstof Coalitie, een initiatief van 23 (energie)bedrijven, ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en milieuorganisaties, is zelfs van mening dat waterstof essentieel is voor de energietransitie.

Toekomst huidige gasnetwerk

Omdat de rol van aardgas in Nederland de komende jaren wordt afgebouwd, ontstaat de vraag of er nog toekomst is voor het huidige gasnetwerk. Netbeheerders hebben daarom laten onderzoeken of het netwerk geschikt is, of kan worden gemaakt, voor het transport van waterstof. Dat is, mits de juiste maatregelen worden genomen, het geval. Aanpassingen die nodig zijn voor waterstof zijn onder meer het ontwikkelen van een nieuwe cv-ketel, of bij voorkeur een hybride warmtepomp die geschikt is voor waterstof, en nieuwe gasmeters. Ook veiligheidsmaatregelen zijn nodig, zoals het geven van een herkenbare geur aan waterstof en aangepaste werkmethoden en gereedschappen.

Pleidooi voor pilots met waterstof

Duurzaam geproduceerde waterstof is CO2-neutraal. De toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving lijkt veel potentieel te hebben, maar moet nog wel verder onderzocht worden. Met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. De netbeheerders pleiten er daarom voor om tot 2030 in te zetten op de ontwikkeling en het gebruik van waterstof in de industrie en op een aantal pilots in de gebouwde omgeving. Zo namen de netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin onlangs het initiatief om een proefopstelling van een waterstofnet te gaan bouwen bij The Green Village van de TU Delft. In Hoogeveen werkt netbeheerder Rendo mee aan de aanleg van een waterstofnet voor 80 woningen. Eerder dit jaar zijn er al diverse tests uitgevoerd met het bijmengen van waterstofgas in HR-ketels.

Waardevolle aanvulling

Het afbouwen van het aardgasverbruik komt de komende jaren in een stroomversnelling. Daarbij wordt gestreefd naar het gasloos maken van 200.000 woningen per jaar, bijvoorbeeld door over te gaan op groen gas, een elektrische warmtepomp (all-electric) of een warmtenet. In de toekomst kan waterstof een waardevolle aanvulling zijn op dit palet aan mogelijkheden. Het gezamenlijk opdoen van ervaring is hierbij, benadrukken de netbeheerders, essentieel. Dit gaat verder dan alleen de gasnetbeheerders, maar raakt ook leveranciers van toestellen, veiligheidsinstanties, gemeentes en andere overheden. Ook bij de uitwerking van het Klimaatakkoord is de inzet van waterstof voor de netbeheerders een belangrijk aandachtspunt.

Lees hier het gehele rapport.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Gasnet geschikt voor waterstof

 • Will Eisinga

  sinds 2012 ben ik al gasvrij.
  geen gas geen gasnet geen gasmeter
  geen gasbelasting en geen btw.
  met zonnepanelen geen energierekening.
  geen waterstof, geen biogas.
  gewoon inductiekoken, warmtepomp, gaseraf.
  klaar.
  levert per jaar 3000 euro op
  over een periode van 10 jaar 30.000 euro
  over een periode van 20 jaar 60.000 euro
  over een periode van 30 jaar 90.000 euro
  zonder gas.

 • Met de sanering van de veehouderij en grotere stallen kan je tegelijkertijd biogas produceren van alle koeien, varkens en kippenmest. Bij lage investeringen en een gedeelte van de veestapel kan je 1 miljard m3 per jaar produceren. Dat kan je omzetten naar LNG of directe warmte energie. Wanneer alle boeren en voedselverwerkende bedrijven en riolering afval goed wordt gemanaged kan je minstens 4-5 miljard m3 biogas per jaar produceren. Dat moet dan worden verbeterd tot aardgaskwaliteit (niet goedkoop, o.a.met waterstof) dat dan wel een duurzaam energie product oplevert.

 • Leen Wijland

  Als het gasnet geschikt is voor waterstof, dan getuigt het toch van een vooruitziende blik om nieuwbouw gewoon te blijven voorzien van een (gas)leiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.