Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Gebouwen horen niet in te storten’: over aardbevingen en aardbevingsbestendig bouwen

De schokkende beelden van de gevolgen van de aardbeving in Turkije en Syrië begin februari gingen de wereld over. Met name de ‘pannenkoek’ instortingen, waarbij de vloeren zich op elkaar stapelen, zijn veel te zien geweest in de media. Han Krijgsman, senior adviseur constructies bij ABT en adviseur bij BORG, duikt voor Bouwwereld in het fenomeen aardbevingen. Welke effecten hebben aardbevingen op gebouwen, en hoe bouw je eigenlijk aardbevingsbestendig?

Aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari 2023 trof een aardbeving met een magnitude van 7,8 om 4.17 uur lokale tijd het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië. Deze aardbeving werd gevolgd door een tweede aardbeving van magnitude 7,5. Deze beving lag wat noordelijker in hetzelfde gebied.

Volgens een voorlopig rapport van de Turkish Earthquake Foundation werden er meer dan 156.000 gebouwen verwoest of zo beschadigd dat deze gesloopt moeten worden. 18 dagen na de beving waren er meer dan 50.000 doden gemeld, waarvan ongeveer 6.000 in Syrië en ongeveer 44.000 in Turkije.1 Daarmee is het de dodelijkste ramp in de geschiedenis van Turkije.2 De Wereldbank schat de schade in op 34,2 miljard dollar en de kosten voor het herstel zullen waarschijnlijk twee keer zo hoog zijn.3

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.