Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Boek Forum Groningen

Over het Forum in Groningen is al veel geschreven, ook in Bouwwereld. Maar nu verschijnt er een alomvattend boek over dit bijzondere gebouw. Stedenbouwkundig en architectonisch is het ontwerp van NL Architects is al bijzonder, met de hellende gevels en de gestapelde pleinen rond een grote vide. Maar constructief en uitvoeringstechnisch is het Forum ronduit spectaculair. Mede door de aardbevingen die tijdens de bouw tot in het centrum van de stad Groningen waarneembaar waren, werden voorschriften strenger en werd de bouw stilgelegd. Tijdens een stop van bijna een jaar is het ontwerp aangepast, aangescherpt en verbeterd. Wat betekent dat voor de uitvoerders en leveranciers? En voor het constructief en architectonisch ontwerp?

Interviews met ABT en BAM

In twee artikelen gaat Bouwwereld-redacteur Jacqueline Knudsen in dit boek de diepte in met Erwin ten Brincke en Marco van der Ploeg, constructeurs van ABT Adviseurs in bouwtechniek, en met Arnold de Jong en Henk Broekmans, uitvoerders van BAM Bouw en Techniek. Overwegingen die leiden tot gemaakte keuzes worden geduid. Bovenal wordt duidelijk hoe dankzij de enorme drive van alle betrokken partijen slimme oplossingen werden bedacht. De technische kwaliteit van het gebouw werd geoptimaliseerd zonder concessies te doen aan het architectonisch ontwerp en functionele kwaliteiten.

De tekst is rijkelijk geïllustreerd met tekeningen van de constructie, detailtekeningen van bijzondere aansluitingen en knopen en veel bouwfoto’s.

Uiteenlopende perspectieven

Het boek Forum Groningen belicht in columns, artikelen, diepgravende analyses en beeldverhalen de context waarin het gebouw tot stand kwam, het ontwerptraject, de uitdagende realisatie en het uitbundig gebruik. Het rijk geïllustreerde boek biedt daarmee uiteenlopende perspectieven op de huiskamer van Groningen, van ontwerpbeslissingen over de trapleuning, tot overwegingen op stedenbouwkundig niveau.

Boeklancering bijwonen?

De boeklancering vindt plaats op donderdag 30 maart om 16:00 uur, uiteraard in Forum Groningen. Tijdens de boekpresentatie blikt directeur Dirk Nijdam terug op drie jaar Forum en gaat architectuurjournalist Jeroen Junte in gesprek met onder andere architect Reinier Graaf en publicisten Anneke Bokern en Pieter Hoexum over de totstandkoming van de iconische huiskamer én het cultureel hart van Groningen.

Aanmelden voor boekpresentatie kan via deze link.

Forum Groningen

Uitgeverij: nai 010 publishers
Redactie & samenstelling: Erik Dorsman, NL Architects, Niek Verdonk
Met bijdragen van: Anneke Bokern, Erik Dorsman, Joseph G. Gardella, Arnon Grunberg, Kirsten Hannema, Simon Henley, Pieter Hoexum, Ronald Hooft, Jeroen Junte, Jacqueline Knudsen, Marijke Martin, Jola Meijer, Niek Verdonk, Gerard Vos, Cor Wagenaar, Dirk van Weelden, Micha Wertheim, Nicoline Wijnja, Chris Zwart
Design: Koehorst in ’t Veld
Fotografie: Marcel van der Burg, Peter de Kan
ISBN 978-94-6208-675-3  Nederlands  
ISBN 978-94-6208-676-0  Engels
Maart 2023 | paperback | 21 x 27,5 cm | 352 pagina’s | € 34,95

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.