Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grootste nieuwbouwproject Passief Bouwen

In Enschede ontwikkelt corporatie De Woonplaats het grootste Passief Bouwen project van Nederland. In de wijk Velve-Lindenhof komen ruim tachtig passiefhuizen, met subsidie vanuit de Unieke Kansenregeling ‘Naar energieneutraal wonen’ (UKR NEW).

Het passief bouwen project maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van de wijk Velve-Lindenhof. Eerder al zijn vijfentwintig woningen gerenoveerd en opgewaardeerd naar Energielabel A+ tot A++. Dit jaar is gestart met de bouw van 211 zeer energiezuinige nieuwe woningen, waaronder de passiefhuizen.

Compact ontwerp

“Voor Passief Bouwen is een gunstige ligging ten opzichte van de zon nodig. Dat was bij tachtig woningen het geval”, vertelt Bart Jonker van De Woonplaats. “Een passiefhuis is mede door de noord-zuidligging gemakkelijk op temperatuur te houden, warm genoeg in de winter en koel in de zomer. Daarnaast is sprake van een compact ontwerp en zeer goede isolatie, waaronder driedubbel glas en kierdichting. Verder is er ventilatie met warmteterugwinning. De extra energie die nog nodig is, bijvoorbeeld voor warm tapwater, wordt opgewekt via zonnecollectoren.”

Houtskeletbouw

De andere nieuwbouwwoningen worden – net als de passiefhuizen –uitgevoerd in houtskeletbouw. Jonker: “Houtskeletbouw heeft veel voordelen. De woningen zijn relatief licht, waardoor de fundering minder diep hoeft dan bij betonbouw. Ook is de bouwtijd heel kort: het is mogelijk een woning in één dag in elkaar te zetten. De voorbereidingstijd in de fabriek is wel langer, maar er is minder overlast op de bouwplaats. Verder gebruiken we FSC-hout en we zorgen ervoor dat het hout geschikt is voor hergebruik.”

Inbreng van bewoners

De bewoners hadden veel invloed op het project, vertelt Jonker. “Om te beginnen konden ze kiezen voor renovatie of nieuwbouw. De meesten kozen voor nieuwbouw en ook daarover konden ze meebeslissen. Bij de huurwoningen konden de bewoners het architectenbureau (Beltman architecten, Enschede) kiezen en ze hadden inbreng tijdens de schetsfase. Dat heeft erg positief uitgepakt. We merkten dat de bewoners steeds enthousiaster werden over energiezuinig bouwen en energiebesparing. Vooral toen ze beseften dat de hogere huur van de nieuwbouwwoningen ruimschoots wordt gecompenseerd door een lagere energierekening.

Unieke Kansen regeling

Passief Bouwen Velve-Lindenhof krijgt ondersteuning vanuit de Unieke Kansen regeling ‘Naar energieneutraal wonen’ (UKR NEW). Deze regeling subsidieert gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars die energiebesparing in woningen op een vernieuwende manier aanpakken. Het gaat om projecten die ten minste 45% minder CO2-uitstoot realiseren.

 

Bron: Agentschap.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Grootste nieuwbouwproject Passief Bouwen

  • Jaap van den Bosch

    Die HR ketel welke staat als je doorklikt via (UKR NEW) voor dit project, komt die ook in die bedoelde passiefhuizen? het lijkt er op, als dat werkelijk zo is, dan is die tekst dat de extra energie die nog nodig is dat deze middels zonnecollectoren wordt opgewekt niet helemaal de waarheid lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.