Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Handreikingen duurzaam onderhoud parkeergarages beschikbaar gesteld

De Vereniging van Gecertificeerde BetonReparatiebedrijven (VBR) en de VEXPAN (netwerkorganisatie op het gebied van parkeren) hebben samengewerkt aan de publicatie van een zevental handreikingen voor onderhoud van parkeergarages. De handreikingen bieden eigenaren/exploitanten handvatten om het onderhoud beter, efficiënter en duurzamer te maken. De handreikingen zijn gratis te downloaden op de website van de VBR.

Handvatten

Het project is gestart met een middagsymposium in de Reehorst in Ede. Met de tijdens deze middag verzamelde input, en op basis van vele met deskundigen gevoerde gesprekken, zijn Peter Nuiten (bouwkundig adviseur, oud-voorzitter van de VBR) en Jitze Rinsma (adviseur in de parkeerbranche) aan de slag gegaan met het samenstellen van de handreikingen. Daarbij hebben zij tevens dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de  leden van de VBR, de Vereniging van Leveranciers van Betonreparatie- en Beschermingsmiddelen VLB en de Vereniging Adviseurs voor Betononderhoud en -Reparatie VABOR.

De auteurs hopen ermee te bereiken dat eigenaren, exploitanten en beheerders van parkeergarages er in hun eigen werk hun voordeel mee kunnen doen. Peter Nuiten: “Wij hebben beiden zoveel zaken in het onderhoud van parkeergarages fout zien gaan, dat we ervan overtuigd zijn dat de handreikingen juist voor hen erg nuttig kunnen zijn.”

“Ook wanneer nieuwe garages worden gebouwd, kan alle informatie die we in deze handreikingen hebben verzameld onderhoudsproblemen in de toekomst al voor een groot deel voorkomen”, vult Jitze Rinsma aan.

De onderwerpen

De handreikingen behandelen:

  1. Introductie: Wat is duurzaam onderhoud, borging of verlenging van de beoogde levensduur, onderhoudsscenario’s en aanbevelingen.
  2. Inspecties, onderzoek en advies: Het bouwdossier, doel en omvang van de inspectie, te onderzoeken parameters bij gewapend betonnen onderdelen, analyse van de schadeoorzaak, technisch herstel- en onderhoudsadvies.
  3. Betonreparaties.
  4. Vloerafwerkingen.
  5. Dilataties in vloeren en wanden.
  6. Opstellen en gebruik van een MeerJarenOnderhoudsPlanning (MJOP).
  7. Duurzaam ontwerp.

Gratis te downloaden

De handreikingen zijn gratis via de website van de VBR ter beschikking gesteld. De VBR houdt graag bij wie de Handreikingen heeft gedownload, om geïnteresseerden later te kunnen uitnodigen voor een studiemiddag over dit onderwerp. Dan kunnen ervaringen met de toepassing van de handreikingen in de praktijk met elkaar worden besproken en gedeeld. De contactgegevens zullen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.