Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Impuls voor gezond en veilig ontwerpen

Acht organisaties uit de bouwkolom gaan de komende jaren samenwerken om zo een belangrijke impuls te geven aan het gezond en veilig ontwerpen. In het project participeren Aedes en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) samen met Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen. Zij krijgen ondersteuning van Arbouw, Aboma en de Arbeidsinspectie.

Winst

In de afgelopen twintig jaar is de veiligheid in de bouw fors verbeterd en vinden minder ongevallen plaats. Ook zijn werknemers gezonder gaan werken. Onderzoek wijst echter uit dat er nog meer winst te halen is wanneer de opdrachtgever en architect al bij het ontwerp rekening houden met risicofactoren als fysieke belasting, valgevaar en stof.

Instrumenten

De acht partijen gaan instrumenten ontwikkelen, begeleiding aanbieden en kennis verspreiden. In de tweede helft van dit jaar wordt een model gemaakt om de arborisico’s verbonden aan de ontwerpfase te inventariseren. Ook wordt een toetsingsinstrument ontwikkeld waarmee de gebruiker kan controleren of de risico’s voldoende zijn weggenomen.

De instrumenten zullen de ontwerpers helpen bij het maken van arbovriendelijke keuzes, zo is de verwachting. Dat is goed voor de aannemers en hun personeel, omdat de risico’s al in een vroeg stadium worden beperkt. Het is volgens de partijen ook goed voor de ontwerpers, omdat zij met deze instrumenten beter aan hun wetteljke verplichtingen kunnen voldoen. Hierbij gaat het om het opstellen van een V&G-plan, het inventariseren van de arbeidsrisico’s en het doen van suggesties voor maatregelen.

Bijeenkomsten

Naast de ontwikkeling van instrumenten willen de deelnemende organisaties ook de bewustwording rond het onderwerp vergroten. Regionale bijeenkomsten in 2012 moeten hieraan bijdragen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Impuls voor gezond en veilig ontwerpen

 • Jaap van den Bosch

  “In de afgelopen 20 jaar is de veiligheid in de bouw fors verbetert ” staat in dit artikel, dit is dan wel een heel ander verhaal dan praktijk vakblad “roofs “schrijft, die de veiligheid helemaal niet ziet toenemen, ze zien door de huidige situatie dat de prijzen dermate onder druk staan, en de concurentie zo groot is, dat dit niet ten goede komt aan de veiligheid.
  Ik vrees dat de hier in dit artikel bedoelde praat groep een kind met een waterhoofd zal gaan worden, zo’n Job Cohen idee, praten met een koppie thee erbij.
  De eisen zijn er toch, dus simpel en eenvoudig gewoon meer handhaven, en niet te zuinig met boetes.
  Als ik die samenstelling van die groep lees, dan lijkt mij het twijfelachtig of dit de oplossing gaat worden, de BNA, tja, dat zijn meer creatieve figuren die leden van hun, de architecten die ik heb mee gemaakt gaan van het standpunt uit, dat de techniek vindingrijk is, en dat het voor hun een uitdaging moet zijn er maar iets op te vinden, zit ook wel wat in moet ik zeggen, en dan die vakcentrales, FNV & CNV, kijk maar op de t.v. in het journaal, hoe of die intern al met elkaar over hoop liggen, en krijg meer de indruk dat hier een groepje intertectuelen aan het roer zit, ( bijvoorbeeld Lodewijk de Waal, de vakbondsman, die nu bonussen van bankjongens goedkeurt) die het straks met veel gepraat op papier in elkaar hebben geflanst, uitvoerbaar zal dan wel een ander verhaal worden, en dan moeten ze ook niet vergeten om het in diverse talen te brengen, want anders snapt die pool er nog niks van.
  Was afgelopen Zondag in Rotterdam, daar waren ze bezig om de grote spanten in te hijsen voor het centraal station, drommen mensen lopen vlak naast de werkzaamheden, waar op grote hoogte de spanten worden gemonteerd, 1 weg of afketsende bout of ander onderdeel kan zo in de mensen massa terecht komen, dan denk je zo’n project zal toch wel geregeld zijn, niet dus, en geen arbeidsinspectie gezien, alleen werknemers die een onverstaanbare taal spraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.