Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Intellectueel eigendom in de bouw

Intellectueel eigendom is een overkoepelende term voor rechten die nieuwe ideeën, concepten en uitvindingen beschermen. Voorbeelden van intellectueel eigendom zijn auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht. In de praktijk wordt vaak de Engelse term Intellectual Property gebruikt, wat dan meestal weer wordt afgekort tot de term ‘IP’. In de bouwwereld kan IP ook een rol spelen. Tim de Klerck, advocaat intellectueel eigendomsrecht bij Van Iersel Luchtman Advocaten zet de meest voorkomende vormen op een rij.

Wat is IP en waarom is het van belang?

IP is een overkoepelend begrip, waaronder diverse rechten vallen. Strikt juridisch gaat het om wettelijke rechten zoals auteursrecht, merkenrecht, modellenrecht, octrooirecht en handelsnaamrecht. Er bestaan nog meer rechten, maar de zojuist genoemde zijn voor de praktijk het meest van belang. In het dagelijks gebruik worden binnen ondernemingen ook vaak know how en bedrijfsgeheimen onder de term IP geschaard, maar strikt genomen zijn dat geen IP-rechten.

Het belang van IP-rechten schuilt er met name in dat ze de mogelijkheid geven om menselijke creaties te beschermen. Zonder IP-rechten zou men simpelweg innovaties van anderen kunnen kopiëren, waardoor de noodzaak en het nut van eigen innovatieve arbeid verdwijnt. Bovendien is IP in veel gevallen ook veel geld waard en ook om die reden het beschermen waard.

Het is overigens niet zo dat iedere ontwikkeling automatisch door een IP-recht wordt beschermd. Hierna zal daarom voor een aantal voor de bouw relevante situaties, een schets gegeven worden van de eventuele IP-rechten en wat nodig is om die rechten te verkrijgen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.