Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Molen De Roos een meter omhoog

Gisteren is de eeuwenoude molen De Roos en het naastgelegen pakhuis en de woning een meter opgevijzeld met behulp van hydraulische vijzels. Het opvijzelen gebeurde in stapjes van 33 milimeter. Na elke vijzelslag werd het gehele complex gemonitord. Het molencomplex is een rijksmonument en weegt in totaal ongeveer 900 ton. 45 palen dragen het gehele complex.

Aan het opvijzelen van de molen ging een jaar voorbereiding vooraf. In die periode werden niet alleen de molen, maar ook het naastgelegen pakhuis en woning op een betonnen fundering geplaatst. Waardevolle elementen uit het interieur zoals de marmeren vloer werden verwijderd en opgeslagen. Verder zijn gevoelige gevels extra versterkt.

De operatie maakt onderdeel uit van het project Spoorzone Delft, waarbij 30 hectare spoorzonegebied wordt herontwikkeld. De molen moest worden opgevijzeld om er een nieuwe spoortunnel onder te kunnen maken. Nu kan er gestart worden met de wanden en het dak van de tunnel. Begin 2013 wordt de molen naar verwachting weer teruggeplaatst en in 2015 zullen de eerste treinen onder de molen door rijden.

Bekijk hieronder een item van de NOS over de verhoging van Molen De Roos.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.