Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Norm beoordeling bestaande geotechnische constructies gepubliceerd

De definitieve versie van NEN 8707 is gepubliceerd. De norm geeft aan hoe de beoordeling van de constructieve veiligheid van bestaande geotechnische constructies (fundering, grondkerende wand, verankering of grondconstructie) vastgesteld kan worden. 

NEN 8707 is onderdeel van de NEN 8700-serie. Met de inwerkingtreding van het Bouwbesluit 2012 kan via deze serie een beoordeling van een bestaand bouwwerk plaatsvinden. In deze normen zijn onder andere het veiligheidsniveau en de belastingfactoren vastgelegd.

Beoordeling veiligheid geotechnische constructies

De beoordeling van de geotechnische veiligheid kan door middel van berekeningen, aan de hand van voorschriften, praktijkproeven of door middel van een beoordeling op grond van inspecties (observatiemethode) plaatsvinden.

Kwaliteit van materialen

Er wordt stilgestaan bij de vereiste kwaliteit van materialen, met name hout voor de toetsing van houten palen. Daarnaast is een hoofdstuk gewijd aan het benodigde onderzoek, namelijk archief onderzoek, geotechnisch/geohydrologisch onderzoek en inspecties. Metingen van opgetreden vervormingen/rotaties worden beschreven als een belangrijke indicator van de toestand van de constructie. 

Funderingen op staal

Bij funderingen op staal geschiedt de bepaling van de restlevensduur aan de hand van de opgetreden vervormingen en materiaalspanningen.

Paalfunderingen

Bij paalfunderingen dient minimaal 3% van het aantal palen te worden geïnspecteerd. In een aantal gevallen is het nemen van een houtmonster noodzakelijk. Bij berekening van de draagkracht op druk van bestaande funderingspalen, mogen, indien de verhoging van de paalbelasting minder dan 15 % van de huidige belasting bedraagt, de “oude” (hogere) paalklassefactoren van voor 2017 worden gebruikt.

Grondkerende constructies

Bij de toetsing van grondkerende constructies en verankeringen is het vaststellen van de geometrie, o.a. baggerniveau en installatiediepte belangrijk. Ook mogelijke degradatie van materiaal, hout, staal en beton moet worden beschouwd. Er mag met lagere partiële materiaalfactoren voor de grond dan bij nieuwbouw worden gerekend in verband met een lager vereist betrouwbaarheidsniveau voor verbouw/afkeur veiligheidsniveau.

Grondconstructies

Bij de toetsing van grondconstructies mag gebruik worden gemaakt van bewezen sterkte van de constructie, wanneer de constructie in het verleden een hoge belasting heeft weerstaan. Evenals bij grondkerende constructies mogen lagere partiële factoren voor verbouw/afkeurniveau worden gebruikt voor nieuwbouw.

NEN 8707 is bestemd voor eenieder die betrokken is bij bestaande geotechnische constructies, zoals gemeenten, gebouweigenaren, adviesbureaus en aannemers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.