Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Schooldak proeftuin voor duurzame bedekking

Het nieuwe dak van de Herderschêeschool in Zuilen wordt gebruikt om verschillende soorten duurzame dakbedekking te onderzoeken. De komende drie jaar meten provincie en gemeente de temperatuur en de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden. Doel is de effectiviteit van duurzame daken te bepalen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.

Negen soorten

Het 600 vierkante meter grote oude dak van de Herderschêeschool was aan vervanging toe. Mede daarom is het geschikt als demonstratie- en onderzoekslocatie. De gemeente legde zeven vegetatiedaken aan en twee daken met olivijn, een CO2-bindend mineraal. Een tiende deel wordt als normaal dak aangelegd en gebruikt als referentie. Voor de vegetatiedaken is mos, sedum (een soort vetplant), gras en een combinatie ervan gebruikt. Ook wordt geëxperimenteerd met dakdelen die als isolatiedak of waterdak zijn aangelegd.

Metingen en resultaten

Tot mei 2014 wordt op alle delen continue de binnen- en buitentemperatuur, het bodemvochtgehalte en het waterbergend vermogen van het groene dak gemeten. Verder staan op het dak een weerstation en sensoren voor waterdruk en bodemvocht. Door de grootte van het dak, de duur van het onderzoek en de diversiteit van de dakbedekking zijn de uitkomsten landelijk interessant, aldus de onderzoekers. De Provincie Utrecht onderzoekt op meer plaatsen duurzame daken.

Het nieuwe dak van de school wordt aanstaande maandag 27 juni geopend door de leerlingen en wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk.

(Foto: utrecht.nl)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Schooldak proeftuin voor duurzame bedekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.