Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Speciaal schuifgevelsysteem en glazen kas

Het hotel in het Amstelkwartier moet het eerste LEED Platinum gecertificeerde duurzame hotel van Europa worden. De innovatieve glazen kas op de 22e verdieping én het speciaal ontwikkelde schuifluiksysteem voor de vliesgevels van het hotel, waarvoor Brakel Atmos tekende, dragen in een belangrijke mate bij aan de duurzaamheid van het hotel.

Het ontwerp is van Mulderblauw architecten in samenwerking met Paul de Ruiter Architects en de uitvoering is in handen van de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros.

Glazen kas op 70 meter hoogte

Op de bovenste – 22e – verdieping van het hotel in het Amstelkwartier bevindt zich een kas waarin in de toekomst groente en fruit verbouwd worden. Brakel Atmos realiseerde deze kas met een afmeting van 20 x 12 meter. Deze is opgebouwd uit zadeldaken type Brakel® BA-4 glasroeden systeem. In deze zadeldaken zijn voor ventilatie 20 uitzetramen, type Ventria, opgenomen die worden aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Vanwege de hoogte is (extra blanke) veiligheidsbeglazing toegepast die is voorzien van een speciale folie. Deze folie laat UV en een kleurenspectrum door waardoor deze geschikt is voor het kweken van planten. De aansluitende geïsoleerde glazen gevels van de kas zijn structureel uitgevoerd.

Bewegende gevel

Het schuifluiksysteem – in samenwerking uitgewerkt door J.P. van Eesteren, Bouwkundig Bureau Verberne en Brakel Atmos – bestaat uit 3 isolerende panelen waarvan er twee schuifbaar zijn. De panelen werken als een isolerende schil, zowel in parkeerstand als in gesloten stand. De schuifluiken zijn aangesloten op het gebouwbeheersysteem (GBS) en reageren zowel op buiten-  en binnentemperatuur als de aan- of afwezigheid van de hotelgast, die ook zelf kan bepalen of de luiken geopend of gesloten moeten zijn. Zodra de hotelgast de hotelkamer verlaat, neemt het GBS de aansturing over. Bij bewolkt en koud weer gaan de luiken dicht zodat warmte vastgehouden wordt. Op winterdagen als de zon schijnt, zullen de luiken juist open gestuurd worden.

Ontwikkeling schuifsysteem

Voor de ontwikkeling van de aansturing van het schuifsysteem werkte Brakel Atmos nauw samen met schuifbeslag- en railsysteem specialist Henderson. Het betreft een schuifsysteem op hoogte waardoor betrouwbare elektrische aansturing en een systeem dat zo min mogelijk onderhoud nodig heeft een vereiste is.

Bediening en railsysteem
De elektrische motor moest zo klein mogelijk zijn en wegvallen in het schuifluiksysteem en werd dan ook speciaal voor het hotel in het Amstelkwartier ontwikkeld. Er is een bestaand railsysteem toegepast maar wél met een speciale extrusie. Belangrijke uitgangspunten hierbij waren veiligheid bij montage, onderhoud en vervanging van onderdelen. Er mogen vanzelfsprekend nooit onderdelen naar beneden kunnen vallen.

Toleranties waren eveneens belangrijk omdat die altijd aanwezig zijn bij het toepassen van meerdere losse onderdelen. Met het oog hierop werd er één aluminium profiel ontwikkeld om er zeker van te zijn dat de montage probleemloos zou verlopen.

Panelen en borstels
De beweegbare panelen bestaan, vanwege windlast en LEED, uit gecoat 0.63 mm coilcoat staalplaat en EPS isolatiemateriaal. De panelen moeten namelijk buigvast en recyclebaar zijn.

Isolatie
De gevel heeft in open toestand een isolatiewaarde van 1,2 W/m² en in gesloten stand 0,9 W/m². Op jaarbasis levert dit een aanzienlijke energiebesparing op. Zo’n 65% op de warmtevraag, zo’n 90% op de koelbehoefte en 50% op de ventilatie. Voor de aansluiting van de luiken bestond de norm ‘zwak ventilerend’. Er is een soort spouw tussen de gevel en de luiken. Dankzij overlappende kunststof borstels is er een minimale luchtlekkage.

Esthetica
De architecten hadden een duidelijke wens qua kleurstelling. In open toestand heeft de gevel een zwart/grijze uitstraling. Zijn de luiken dicht, dan wordt een goud/zilveren afwerking zichtbaar. Dit draagt bij aan de dynamiek van de gevel.

Foto’s: Brakel Atmos

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.